Gå til sidens hovedinnhold

Til angrep på Hareide og regjeringen: – Jeg er både overrasket og skuffet

Byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Berg (MDG) anklager samferdselsminister Knut Arild Hareide for å drive politisk spill mot Oslo-området.

(Avisa Oslo): – Nå synes jeg det begynner å bli i overkant mye politisk spill fra denne regjeringen mot Oslo-området. Staten har jo selv vært med på å forhandle frem denne avtalen, men nå leser jeg plutselig i NRK at regjeringen trekker seg fra den. Jeg er både overrasket og skuffet, sier Lan Marie Berg til AO.

Den tydelige meldingen kommer etter at det fredag morgen ble klart at regjeringen ikke vil gå med på en avtaleutkastet som hadde sikret Oslo 5,6 milliarder kroner til kollektivtransport. Avtaleutkastet ble fremforhandlet mellom Oslo kommune og Statens vegvesen, men kommer altså ikke til å bli vedtatt politisk, blant annet fordi Oslo ikke har gått med på å kutte bompenger i hovedstaden.

– Urovekkende

Hareide gjorde dette klart under et intervju med NRK fredag morgen. Oslos byrådsleder Raymond Johansen gjorde det klart at beskjeden kom som lyn fra klar himmel, da byrådet trodde de hadde fått på plass en avtale.

Også Berg er skuffet over at det likevel ikke er enighet mellom partene.

Les også: Ny trefelling skaper reaksjoner: 48 trær må vike for MDG-byrådens sykkelplaner

– Den framforhandla avtalen ville sørget for mer penger til kollektivtransporten, som Oslo sårt trenger. Det er spesielt urovekkende at disse midlene ikke gjøres tilgjengelig med tanke på den krevende økonomiske situasjonen kollektivtrafikken er i som følge av pandemien, sier hun.

Samtidig har Hareide åpnet for å fortsette forhandlingene med Oslo, noe også Berg er åpen for.

– Det er dumt at regjeringen setter det i spill. Men vi er selvfølgelig åpne for å komme tilbake til forhandlingsbordet igjen for å se om det er mulig å finne en løsning.

Bompengeforliket

Utgangspunktet for konflikten mellom Oslo og regjeringen er det såkalte bompengeforliket. I 2019 truet det daværende regjeringspartiet Frp med å gå ut av regjering, dersom man ikke fant en løsning for å kutte i bompengene.

Løsningen ble en stor statlig pakke, der flere store byer fikk milliarder av kroner som skulle gå til både kollektivtrafikk og å kutte bompenger. Byrådet i Oslo ville imidlertid ikke gå med på å kutte i bompengene, og lenge sto saken bom fast.

Les også: MDGs politikk er et svik mot de unge på boligmarkedet

I februar skrev imidlertid NRK at det var kommet på plass en løsning i saken, som gjorde at Oslo slapp å kutte i bompenger, men likevel fikk tilgang på den statlige pakken. Det er denne løsningen som nå viser seg ikke å være en løsning likevel.

Vil snakke med Hareide

Bystyrerepresentantene Hallstein Bjercke (V) og Nicolai Øyen Langfeldt (H), som tilhører opposisjonen, klandrer byrådet for å ha rotet bort denne avtalen, som altså ville sikret Oslo 5,6 milliarder kroner.

Blant annet hevdet Langfeldt at MDG er «mer religiøse enn paven» i spørsmål som har med bompenger å gjøre.

Dette avviser Berg blankt.

Les også: Kraftige reaksjoner etter EU-endring på norske busser: – Det er dessverre ingenting vi kan gjøre

– Dette er tull og tøys fra H og V. Vi har vært i forhandlinger med staten om en avtale som ble sendt til Oslo og de lokale partene og som vi sa ja til i februar.

Samtidig gir hun ikke opp å sikre disse midlene til hovedstaden.

– Vi snakker gjerne med Hareide også fordi vi må få svar på om dette er penger regjeringen har valgt å bruke til noe annet eller om det fortsatt er satt av til å styrke kollektivtilbudet i Oslo.

Les flere saker fra Avisa Oslo her.