Gå til sidens hovedinnhold

Tilbakebetalte 27 millioner kroner i koronastøtte - mens inntektene gikk ned

Inntektene til Stormberg AS gikk ned med nesten 30,5 millioner kroner fra 2019 til 2020 – likevel tilbakebetalte de koronastøtten nesten umiddelbart.

Inntektene gikk ned fra 318,6 millioner kroner i 2019 til drøye 288 millioner kroner i fjor.

Driftsresultatet økte imidlertid fra 5,83 millioner kroner til 10,1 millioner kroner. Samtidig gikk årsresultatet kraftig ned - fra 4,54 millioner kroner til 727.754 kroner.

Selv om årsresultatet ble kraftig redusert i 2020, har likevel Stormberg klart seg bra under koronapandemien. Grunnet usikkerheten pandemien førte med seg på vårparten i 2020, tok Stormberg opp et statsgarantert lån på 27,8 millioner kroner i april i fjor.

Den positive driftsutviklingen utover 2020 medførte at selskapet likevel ikke hadde behov for å benytte denne likviditetsreserven, og lånet ble tilbakebetalt i sin helhet.

- Lånet var basert på et «worst case scenario» med nedstengte butikker store deler av året. Heldigvis kom vi aldri dit, og lånet ble aldri benyttet. Derfor besluttet vi å tilbakebetale det i desember 2020, Hege Nilsen Ekberg, daglig leder i Stormberg AS, til Nettavisen.

Slike lån kan ha en løpetid på inntil seks år, fremgår det på regjeringens sider.

Les også: Omsetningen ned 15 prosent: XXL-sjefen er misfornøyd med salget og markedsandelene

Utvider markedet

Stormberg ønsker å fortsette å øke salget og inntektene i 2021, og satser blant annet på turutstyr.

Samtidig har de begynt å selge klær på nettgiganten Zalando, i tillegg til at de har lansert ny egen nettbutikk på ny plattform.

Nettbutikken har vært veldig viktig under koronapandemien, og står for en stadig større del av Stormbergs omsetning, forteller Ekberg.

- Nettbutikken leverte rekordomsetning i koronaåret 2020 og veksten var på 16 prosent, sier hun.

Les også: Europris med rekordresultat i første halvår: - Har vært krevende og tøft

Til høsten går selskapet også i gang med en helt ny satsning.

- Vi går i gang med en satsning mot bedriftsmarkedet. Alt ligger til rette for vekst, sier hun.

Ekberg berømmer alle i Stormberg som har stått på under pandemien, og møtt all uforutsigbarheten med å øke innsatsen, ideene og utviklingen.

- Den endringsstyrken alle har utvist er jeg utrolig stolt over, sier hun.

- Utfordrende uker

Koronapandemien har vært et tøft år for mange, blant annet har mange butikker - særlig i Oslo og på Østlandet - vært midlertidig stengt i flere perioder. Stengte butikker førte både til nedgang i salget og permitteringer for mange.

- I en periode var vi 95 prosent permitterte i Stormberg, knyttet til nedstengte butikker. Butikkene står for i overkant av 60 prosent av omsetningen, så dette var utfordrende uker, sier Ekberg.

Samtidig opplevde de en kraftig oppsving så snart de åpnet igjen, da mange nordmenn skulle ut i naturen, samt feriere i Norge.

Les også: Orkla leverer nok et godt kvartal

Ekberg er fornøyd med hvordan de har klart seg gjennom pandemien, og viser til tallene til konsernet, Stormberg Group AS, som eier Stormberg AS.

- 2020 startet med en vinter som uteble, og deretter ble året preget av pandemien. Med det utgangspunktet er vi svært fornøyde med at driftsresultatet endte på 6,5 millioner kroner, og at egenkapitalen i Stormbergkonsernet for første gang passerte 60 prosent, sier Ekberg.

Inntektene til konsernet gikk imidlertid ned fra 328.369.800 kroner i 2019 til 291.682.685 kroner i 2020, ifølge konsernets resultatregnskap for 2020.

Ekberg berømmer alle ansatte.

- De har møtt all uforutsigbarheten covid har ført med seg med å bare øke på innsats, ideer og utvikling. Den endringsstyrken alle har utvist er jeg utrolig stolt over, sier hun.