Tilbakeviser Avinor-påstand om sikkerhet

Avinor mener det ikke var fare på ferde da flyene i Østlandsområdet ble dirigert uten teknisk støtte sist søndag. - Teknisk personell må være til stede for at sikkerheten skal kunne ivaretas, påpeker tillitsvalgt for NITO-ingenørene på kontollstasjonen i Røyken.

Søndag kveld måtte flygelederne klare seg uten teknisk personell. Dermed var det ingen til stede som kunne drifte eller reparere systemer som radar, data og radiosamband.

Da TV 2 Nettavisen kunne avsløre glippen, sa kommunikasjonsdirektør Ove Narvesen i Avinor at det ikke er har noe å si for sikkerheten om teknisk støtte er på plass eller ei. Han mente det holdt å ha en på «hjemmevakt».

De ansatte er ikke like enige.

- Har absolutt noe å si

Tillitsvalgt Per Sverre Stiansen for NITO-ingeniørene på kontrollstasjonen i Røyken er blant dem som reagerer kraftig på Avinor-ledelsens utsagn.

- De uttaler seg om ting de ikke har satt seg inn i. Det har absolutt noe å si om det er en teknisk overordnet til stede eller ikke, sier Stiansen til TV 2 Nettavisen.

Ingeniøren trekker frem et eksempel for å illustrere hvor viktig det er med teknisk støtte på stedet.

- På søndag falt et helikopter ned ved Vågå-vannet. Hadde dette vært et passasjerfly som var på vei over Dovre, kan teknisk overordnet på kort varsel finne den siste posisjonen flyet befant seg i, og hva som skjedde på sambandet før ulykken - om det for eksempel ble ropt om hjelp. Da står det om minutter for å redde menneskeliv, påpeker Stiansen.

Det er bare det tekniske personalet som kan spole tilbake informasjonen for å lokalisere hvor flyet var sist. Uten slik støtte på kontrollsentralen blir tilstanden langt mer kritisk.

Sa nei til flyreduksjon

I tillegg kommer hjelpen med å ordne opp i for eksempel server-problemer, og dersom radiosambandet faller ned.

- Selv om vi kan bytte kanaler og har andre systemer, spiser dette av sikkerhetsbufferen som er lagt inn, forteller NITO-ingeniøren.

Flygelederne skal ha kommer med forslag om å redusere flytrafikken som følge av manglende teknikere på søndag. Dette ble imidlertid avslått.

Det har den siste tiden vært stor misnøye blant de Avinor-ansatte, og hoveddelen av kritikken er rettet mot Avinor-sjef Randi Fleslands styring av selskapet. Etter det TV 2 Nettavisen erfarer føler mange av de ansatte at de ikke blir hørt, verken når det gjelder rapporteringer om sikkerhetsglipper eller tilbakemeldinger om overtidstimer og pålagt beredskap.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.