Gå til sidens hovedinnhold

Tilintetgjøring for klimaet

Kommentar:

Det foregår et slag på Haramsøya utenfor Ålesund. Et klassisk slag. Det gode mot det onde. Det er hele makten til den norske stat mot noen få innbyggere.

Av Jan M. Thalberg jr, kommunestyrerepresentant og leder for Fremskrittspartiet i Bærum

Dette er en kommentar. Det er skribentens holdning som kommer til uttrykk.

Det er store internasjonale selskaper som i samarbeid med et flertall på Stortinget har bestemt seg for å overkjøre de lokale innbyggerne på Haramsøya.

Rasering er best for klimaet

Til klimaets beste skal norsk natur raseres.

Les også: Tyske eiere tar utbytte på over 300 millioner fra vindpark i Vestland

Inntil nylig ble vindturbiner høyere enn Oslo Plaza bejublet av alle de mest miljøbevisste politikerne i landet. Bare vi får ødelagt nok natur, bare vi får drept nok fugler og bare vi får utryddet nok insekter, så skal det nok bli sving på den norske klimainnsatsen.

Og hvis alle med overlegen makt slår sine pjoltere sammen og ødelegger en hel øy, så må vel det internasjonale samfunnet få øynene opp for hvor opptatt vi nordmenn er av å redde verden.

Les også: Fylkespolitikere krever stans på Haramsøya

Røverne tar feil

Men disse røverne tar feil.

Vi, innbyggerne i dette landet, finner oss ikke i at norsk natur skal ødelegges for at noen skal få bedrive symbolpolitikk som indremedisin. Vi finner oss ikke i at utenlandske selskaper raserer våre lokalmiljøer for å tjene penger på å drepe vårt lokale dyreliv.

Les også: Drep for klimaet

Norsk natur er verdt mer enn aksjekurser og utbyttefest. Norsk natur er vårt alles felleseie, den er sjelefreden vår, den er urmennesket vårt.

Nå ønsker vindmølleselskaper å betale ut mer av utbyttet de tjener til lokale myndigheter. Hele forslaget forteller meg at de ikke har skjønt noen ting.

Ingen penger er verdt å utrydde hele fuglefjell

Vi er ikke interessert i bestikkelser. Ingen penger er verdt å utrydde hele fuglefjell.

Vi har nemlig gjort det før. En gang sprengte vi et helt fuglefjell midt i Ålesund by. Vi gjorde det for fremskrittet, for byutvikling, for moderniteten og for fremtiden.

Det var en monumental feil.

Les også: Det tjener ingen å bagatellisere utfordringen med å erstatte fossilt

En blunder på linje med å rive Giza-pyramidene for å anlegge en motorvei. Nordmenn vil aldri gjøre noe sånt igjen, og ålesunderne har nok lært leksen sin for all fremtid.

Det er for sent for fuglefjellet i Ålesund, det kommer aldri tilbake. Det bør ikke være for sent for fuglereservatet på Haramsøya.

Kommentarer til denne saken