Titandioksid kommer i form av å se ut som et hvitt pulver. Det er et tilsetningsstoff som brukes for å gi hvit farge på søtsaker og andre matvarer. Dette inkluderer smågodt, sjokolade, kakeglassur, iskrem, dressing og tyggegummi, skriver forskning.no.

Det blir også brukt i fiskeprodukter, nikotintyggegummi, vitamintabletter og andre piller med en hvitfarge. Hvis du sjekker ingredienslista vil stoffet stå oppført som titandioksid, titanium dioxide eller E171. Av og til brukes koden CI 77891 også. Titandioksid hadde lenge blitt ansett som trygt, inntil den europeiske myndigheten for næringsmiddeltrygghet (EFSA) tok en ny vurdering i 2016. Da var konklusjonen at man visste for lite om titandioksid, men nå fem år senere vet man mye mer.

Kan være kreftfremkallende

EFSA har sett gjennom en stor mengde med nytt datamateriale, og har nå konkludert det med at stoffet ikke lenger kan anses som trygt å bruke i mat, skriver forskning.no. I den nye risikovurderingen står det at stoffet kan samles i kroppen, og at det dermed kan ha en skadelig effekt på nervesystemet.

Les også: Forsker: - Ren mat fins ikke og detox-kurer er bortkasta penger

Det kan også påvirke immunsystemet og forårsake betennelser i kroppen. Dataene viser også at titandioksid kan øke risikoen for kreft.

EU er informert

Alle medlemslandene i EU skal være informert om funnene, og kan selv vurdere tiltak overfor egen befolkning, skriver Vitenskapskomiteen for mat og miljø, ifølge forskning.no.

Les også: Forbrukerrådet: Billigvarer fra utenlandske nettbutikker kan være livsfarlige

Et land som allerede har sluttet å bruke titandioksid i matvarer er Frankrike. Franskmennene satte stoffet på forbudslisten allerede i januar 2020. I Norge er ikke stoffet forbudt for øyeblikket, men det brukes ikke lenger hos Diplom-is eller Vesteraalens fiskeboller, skriver forskning.no.