Gå til sidens hovedinnhold

Tilsynet gransker finansklovn

Kredittilsynet vil granske virksomheten til finansklovnen Toralf Aas og hans USD Invest. Verken Aas eller firmaet har konsesjon til å drive finansvirksomhet. - Jeg har ingen kommentar, sier Aas, før han slenger på telefonen.

TV 2 Nettavisen kunne i dag bringe historien om pyramiderepresentanten Toralf Aas, som via sitt nettsted USD Invest, markedsfører ulike investeringer som - skal vi tro markedsføringen - kan gjøre deg til verdens rikeste i løpet av åtte år.

Så langt TV 2 Nettavisen har brakt på det rene, mangler både Aas og USD Invest konsesjon for å drive markedsføring av finansielle instrumenter, slik loven krever.

Sent fredag ettermiddag har Kredittilsynet sendt ut en pressemelding, hvor det advarer mot investeringstilbudene som markedsføres av USD Invest. Les meldingen her .

Slenger på røret
TV 2 Nettavisen snakket tidligere i dag med en særdeles motvillig Aas.

- Jeg har ingen kommentar.

- Vi har snakket med Kredittilsynet, som påpeker at det kreves konsesjon for den typen virksomhet du bedriver. Har du en slik konsesjon?

- Det er feil det du skriver. Jeg selger ikke finansielle produkter, jeg driver bare som selvstendig representant for disse selskapene i Norge, svarer Aas.

- Men det kreves også konsesjon for å drive med markedsføring av finansielle instrumenter. Har du en slik konsesjon da?

- Jeg har ingen kommentar, sier Aas, og slenger deretter på røret.

Konsesjonsplikt
At Aas bare driver med markedsføring, er heller ikke sikkert. Til TV 2 Nettavisen har Aas tidligere sagt at han får en liten provisjon av de selskapene han formidler kontakt med. I så fall, driver Aas som megler, noe som naturligvis krever konsesjon.

- Jeg kan ikke si noe konkret om denne saken, utover at vi selvfølgelig vil ta kontakt med selskapet og be om en redgjørelse for hva de faktisk gjør. I fall det opereres uten konsesjon, vil vi straks stoppe virksomheten, sier seksjonssjef Eystein Kleven i Kredittilsynet.

- Å slå ned på aktører som driver uten konsesjon, har en svært høy prioritet hos oss. Vi tar slike saker svært alvorlig, sier Kleven videre.

Fengsel i inntil ett år
Han presiserer at både det å drive markedsføring og formidling av finansielle instrumenter, krever konsesjon.

Kleven viser til at Kredittilsynet i flere saker har gått til anmeldelse av personer som har drevet markedsføring av finansielle instrumenter uten konsesjon. I så fall er det Veridpapirhandellovens § 7 og § 14 som kommer til anvendelse. Her slås det fast at den som forsettelig eller uaktsomt driver uten konsesjon, kan straffes med bøter eller fengsel inntil ett år.

Reklame

Her kan du levere Vikinglotto

Kommentarer til denne saken