*Nettavisen* Økonomi.

Tina Bru refser Equinor etter USA-smell

Kritikken mot Equinor er berettiget, sa statsråd Tina Bru (H) etter et møte med selskapets ledelse om USA-virksomheten. Hun krever at Equinor ordner opp.

18.05.20 19:08

Se pressekonferansen i vinduet over!

– Den siste tiden har Equinors virksomhet i USA fått mye negativ oppmerksomhet. Det med rette, sier olje- og energiminister Tina Bru.

– Det som er nytt i denne saken, og som vi ikke kjente til tidligere, er det som avdekkes om manglende internkontroll og dårlig forretningskultur. Det er ikke akseptabelt og overrasket meg mest da saken kom fram, sier hun til NTB.

Statsråden møtte mandag Equinors styreleder Jon Erik Reinhardsen og konsernsjef Eldar Sætre til et fremskyndet, halvårlig møte om statens eierstyring.

I tillegg til at det er avdekket mangelfull internkontroll og stor pengebruk i den amerikanske virksomheten, pekte Bru på at det har vært kjent for staten i flere år at investeringer i USA har vært dårlige. Hun trakk spesielt fram skifergassinvesteringene.

Les også: Erik Stephansen: Disse gutta har kostet oss nesten like mye som hele korona-epidemien

Ryddejobb

Dagens Næringsliv har avslørt at Equinor har tapt 200 milliarder kroner over 20 år i USA. Equinor må gjøre sitt ytterste for å hindre at situasjoner som i USA skjer i fremtiden, sa Bru videre.

Oljeministeren sier hun ønsker å bli direkte informert om hva som har gått galt, hva som er gjort for å rette dette opp og veien videre.

– De sier selv at de har gjort en omfattende ryddejobb etter at de avdekket disse problemene. Det er jeg veldig glad for. Det forventer jeg, sier statsråden på spørsmål om hvilke følger saken kan få for Equinor.

Klikk på bildet for å forstørre. FREMSKYNDET: Olje- og energiminister Tina Bru har på bakgrunn av oppmerksomheten rundt Equinors virksomhet i USA fremskyndet årets første møte med Equinor.

FREMSKYNDET: Olje- og energiminister Tina Bru (H) har på bakgrunn av oppmerksomheten rundt Equinors virksomhet i USA fremskyndet årets første møte med Equinor. Foto: Ørn E. Borgen (NTB scanpix)

Bru kommer flere ganger tilbake til at departementet burde vært informert tidligere om det som foregikk i USA.

– Jeg er glad for at de tar selvkritikk på det som er blitt avslørt der.

– Ikke hele bildet

Som eier av 67 prosent av aksjene i Equinor har Olje- og energidepartementet eiermøter med konsernsjefen og styrelederen. I forrige uke ble det klart at vårens eiermøte framskyndes på grunn av avsløringene om selskapets store tap i USA.

– Det er ingen tvil om at det i vår USA-organisasjon tidlig på 2010-tallet vokste fram internkontrollutfordringer og et kostnadsnivå som var uakseptabelt, sier styreleder Reinhardsen etter møtet med Bru.

– Slik skal vi ikke ha det i Equinor. Derfor ble det tatt tak i dette, legger han til.

Reinhardsen fremholder samtidig at den regnskapsmessige egenkapitalreduksjonen ikke er hele bildet.

– Vi har en utsatt skattefordel på 3,8 milliarder dollar. Vi har fortsatt verdifulle eiendeler som vil kunne produsere i mange tiår fremover. Og vi har forbedret driften betydelig. Vår ambisjon er at vi skal tjene inn igjen store deler av det regnskapsmessige tapet.

Venstre vil flytte Equinor-eierskapet

Avsløringene om USA-satsingen har skapt debatt om statens rolle i Equinor og selskapets satsinger.

Venstres Ketil Kjenseth, som leder energi- og miljøkomiteen på Stortinget, uttalte lørdag til Aftenposten at det bør vurderes om selskapet skal ligge under Næringsdepartementet, i likhet med alle andre børsnoterte selskaper staten er medeier i.

Klikk på bildet for å forstørre. Ketil Kjenseth er leder for energi- og miljøkomiteen på Stortinget. Han er optimistisk på vegne av den norske havvind-industrien, men maner samtidig til måtehold: - Fordi teknologiutviklingen skjer såpass raskt, så er det viktig å ikke brenne av alle pengene på feil sted, sier Kjenseth.

BØR ENDRES: Ketil Kjenseth (V) mener Equinor bør vurderes å ligge under Næringsdepartementet. Foto: Magnus Ekeli Mullis (Nettavisen)

– Det er å få en armlengdes avstand og profesjonalisere eierskapet som har vært hovedargumentene for å samle eierskap i ett departement. Statens eierskap innen olje og gass må følge etter i samme spor, sa Kjenseth.

Les også: Equinor-sjefen fikk 15,3 millioner i lønn: Dette mener styret om innsatsen hans

Rødt og SV vil droppe utenlandssatsingen

Representanter for Rødt og SV uttalte i Klassekampen mandag at Equinor bør avslutte utenlandssatsingen sin.

– Mye av Equinors utenlandssatsing har vært en miljømessig og økonomisk skandale. Det har ikke manglet på advarsler mot skifergass i USA og oljesand i Canada. Prosjektene har skadd miljøet og vært økonomisk hasard. Så ja, utenlandsvirksomheten bør selges, sa energipolitisk talsperson Lars Haltbrekken i SV.

Også konsernsjef Ståle Gjersvold i Trønderenergi ønsket at staten bruker sin eiermakt til å selge Equinors internasjonale virksomhet. I et debattinnlegg i avisa Nidaros åpnet han for en fusjon av fornybarvirksomheten med Statkraft.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag