– Det var en rar følelse å være med på Luksusfellen. Jeg har jo hatt stell på egen økonomi og har alltid hatt budsjett. Her har jo luksusforbruket gått til noen andre, sier Fjellhøy til Nettavisen.

Onsdag er Luksusfellen nok en gang tilbake på TV-skjermen. Sesongens første deltaker er Cecilie Fjellhøy som over natten ble kjent over hele verden som en av svindelofrene til Simon Leviev gjennom Netflix-dokumentaren «The Tinder Swindler».

Fjellhøy har en gjeld på over tre millioner kroner etter at hun tok opp flere forbrukslån og overførte pengene til Leviev, som på daværende tidspunkt var kjæresten hennes. Fjellhøy har forklart at hun tok opp lånene fordi han fortalte henne at han var i livsfare.

I dag løper rentene på lånene fortsatt hos norske kreditorer.

– Jeg tenkte at hvis jeg kan få hjelp av Luksusfellen og at de kan være en mellommann, er det verdt det.

Se et klipp fra episoden på TV3 her:

Ville betale et engangsbeløp

I England har Fjellhøy en gjeldsordning på plass og er personlig konkurs.

– Dette gjorde jeg mest fordi jeg vil ha et godt forhold til hjemlandet mitt. Jeg vil ha muligheten til å reise til Norge uten en klump i magen.

Etter at Neflix-dokumentaren ble lansert ble det startet en offentlig Go Fund Me-kampanje for ofrene til tindersvindleren. På tidspunktet Luksusfellens episode ble spilt inn på var Fjellhøys andel av pengene på 950.000 kroner.

Denne summen ønsket Fjellhøy at kreditorene skulle si seg fornøyd med.

På denne måten ville Fjellhøy betalt ned rundt en million av lånet, mens kreditorene ville tatt et tap på rundt 2,2 millioner kroner. En million av kreditorenes tap ville vært påløpte renter.

– Jeg synes det er rart at kreditorene ikke vil ta Go Fund Me-pengene sånn at vi alle kunne lagt det bak oss, legger hun til.

Fjellhøy skulle gjerne blitt kvitt gjelden, men påpeker at det har vært en stor belastning å stå i dette så lenge.

– Jeg har så mye økonomisk angst. Jeg har allerede hatt fire år med helvete og jeg ville bli ferdig med det.

- Umulig å bli kvitt gjelden

For henne var det ikke aktuelt med en nedbetalingsplan.

– De ville at jeg skulle betale ned 1,23 millioner kroner på to år. Da foreslo jeg at jeg kan betale det ned med en gang og bli ferdig med det, men da ville de plutselig ha 1,5 millioner kroner, sier Fjellhøy.

– Hallgeir og Lene kom med budskapet at jeg måtte ha 1,5 million kroner. Jeg ble sjokkert da jeg fikk den summen, legger hun til.

Én ting understreker Fjellhøy:

– Gjelden er ikke håndterbar. Den er ikke mulig å betale ned. Det er ikke vits i å betale på en gjeld det er umulig å bli kvitt. Du betaler bare ned på rentene. Det er det beste med programmet, at vi faktisk får frem at det er umulig.

Fjellhøy har tidligere fortalt at hun er skuffet over hvordan bankene har oppført seg og behandlet henne.

Les også: Lurt av «Tindersvindeleren»: – Tilliten til systemet er ødelagt

– Det er ikke en eneste bank eller finansorganisasjon i Norge som har sett styrken i å ha et svindeloffer med erfaring som stiller opp og snakker åpent om dette. Jeg møter en kald skulder uansett hva jeg gjør nå.

Hun skulle ønske at bankene ville ta et større ansvar i denne saken, og påpeker at hun har fått store konsekvenser av forbrukslånene hun tok opp da hun ble svindlet.

– Jeg har gjort feil og det er jo ikke sånn at jeg lever som normalt. Jeg kan ikke eie noe eller kjøpe noe på avbetaling, og jeg får ikke kredittkort.

- En annerledes case

Lene Drange forteller at dette er en spesialepisode av Luksusfellen.

– Vi har en annen rolle. Det er en annerledes case og vi tar personlige hensyn, i og med at hun har hatt det ganske tøft, sier Lene Drange til Nettavisen.

Luksusfellen-profilene har blant annet ikke tatt med seg den kjente tavlen, og seerne får ikke innsyn i hva Fjellhøy bruker penger på hver måned.

– Vi kommer som regel til en deltaker uten å vite så mye om bakgrunnen for pengeproblemene. Her, derimot, er det jo laget en hel film om årsaken til gjelden. Det er jo mildt sagt uvanlig for oss. I tillegg skiller jo Cecilie seg fra andre deltakere på at hun har økonomisk kompetanse, hun har gjort så mange av de «riktige» tingene, men svindel kan skje med svært mange, sier Kvadsheim til Nettavisen.

Det vi får vite, er at hun bor i en leilighet i London som koster 22.000 kroner i måneden.

– Vurderte dere å foreslå for Fjellhøy å flytte ut av London?

– Hun har slått seg selv personlig konkurs. Det er ikke så lett for henne å flytte ut av leiligheten da britiske myndigheter har godkjent at hun bor i den. Så på det punktet var vi litt handlingslammet, men vi var inne på det og vurderte det, sier Drange.

I tillegg forteller Drange at hun ikke hadde et typisk Luksusfellen-forbruk.

Hun levde ikke så ekstraordinært i forhold til egen inntekt. Hun hadde råd til eget forbruk og hadde en livsstil finansiert av egne penger. Hun var veldig klar på at hun ikke ville betale ned på gjelden i flere år. Derfor satt vi ikke opp tavlen.

Fjellhøy understreker at prisene i London er stive.

– Leiligheten min er ganske billig til London å være. Nå flytter en venninne inn hos meg, påpeker Fjellhøy.

– De sto ekstremt langt fra hverandre

Hovedsakelig fungerte Kvadsheim og Drange som et forhandlingsledd mellom Fjellhøy og de norske kreditorene.

– De sto ekstremt langt fra hverandre. Da hun slo seg konkurs i England, fikk norske kreditorer muligheten til å være med i løsningen. Det ville de ikke, sier Lene Drange til Nettavisen.

– Vi fikk leieprisen og budsjettet godkjent av norske kreditorer, legger hun til.

Likevel fikk ikke økonomene til en avtale for den mest profilerte deltageren serien har hatt på 24 sesonger.

– Blir det en oppfølger?

– Det må du spørre henne om. Jeg og Hallgeir vil gjerne følge historien til Cecilie videre. Det kan hende det kommer.

– Vi skylder på ingen måte på henne og vi ønsker henne alt godt. Det er mye større presseoppmerksomhet rundt denne episoden enn andre. Hun står i mye. Det er en stor forskjell på å holde foredrag og å være i en dobbeltepisode på Luksusfellen, sier Drange.

Eksperten skulle ønske at de kunne brukt mer tid på denne saken.

– Det var en del ting som hindret oss på begge sider. Jeg skulle gjerne jobbet mer med det. Vi tror alltid at vi kan bli enige.

– Vi skulle veldig gjerne ha kommet til en løsning, og syntes Cecilie hadde strukket seg langt. Dialogen med inkassoselskapene var meget god, men de kan nok ikke strekke seg lenger enn bankene tillater, sier Kvadsheim.

Sluttet i jobben

Etter dokumentaren har Fjellhøy fått over 280.000 følgere på Instagram, og til og med landet et samarbeid med den ekte produsenten av Leviev Diamonds - selskapet Simon Leviev brukte for å lure ofrene.

– Jeg tjener ikke bra nok som influencer, men heldigvis så trives jeg godt som foredragsholder og får bra nok inntekt med det. Jeg hjelper folk og selskaper, så det gir meg mye, sier Fjellhøy.

Fjellhøy forteller også at hun har sluttet i jobben som web-designer.

– Jeg har reist så mye rundt i seks måneder og jeg ser at jeg kan ha en vanlig lønn, som er tilsvarende det jeg hadde som web-designer, ved å ta ulike medieoppdrag.

I England har også Fjellhøy muligheten til å starte på nytt.

– Hun kan bygge seg opp igjen og få egenkapital til bolig i England. Hun var jo egentlig der, hadde gjort alt riktig med tanke på at hun eide bolig i Norge og hadde stabil inntekt, og så raste alt sammen da hun matchet med Simon på Tinder.

– Hadde ikke skjedd i dag

I Norge er utsiktene, så lenge gjelden fortsatt eksisterer, svært annerledes.

– Hun kan ikke eie eller arve, og bør ikke jobbe i Norge, da hun vil få lønnstrekk. I England kan hun kjøpe seg bolig og starte et liv. Hun vil trolig ikke bli utsatt for pengeinnkreving fra Norge i England.

Boligen i Norge som Fjellhøy eide ble solgt for å dekke rettslige utgifter.

– Det er ikke noe penger igjen fra den, sier Drange.

I dag er det langt vanskeligere å ta opp forbrukslån i den farten Fjellhøy gjorde i 2018.

– Dette hadde aldri skjedd hvis gjeldsregisteret var etablert på daværende tidspunkt.

Gjeldsregisteret kom på plass i juli 2019 og gir bankene en oversikt over den usikrede gjelden hos nordmenn.

I tillegg tror Drange at bankene hadde fanget opp overføringene og slått alarm i dag.

– Det gikk tre millioner kroner gjennom DNB-kontoen. Alle forbrukslånene kom inn der, og så betalte hun de videre. Det hadde trolig gått et varsel hvis det hadde skjedd i dag på grunn av hvitvaskingsloven. Kontoen hadde egentlig kun vært brukt til å betale utgiftene på boligen i Norge, men så plutselig på tre uker går tre millioner inn og ut, avslutter Drange.