Tippeansatt eide aksjer

Foto: Fotograf:Holm, Morten (SCANPIX)

Skandalen rundt Norsk Tipping vokser.

13.01.10 16:13

En kilde, som sitter nært etterforskningen av skandalesaken rundt Norsk Tipping, opplyser til NA24 at én av de ansatte i selskapet nå innrømmer å ha eid aksjer hos den kontroversielle leverandøren EssNet.

Opplysningene skal ha blitt overgitt Riksrevisjonens folk etter den mye omtalte pressekonferansen, som styreleder Lars Sponheim og Norsk Tipping-sjef Torbjørn Almlid avholdt tirsdag.

Slår sprekker
Innrømmelsen av eierandelen fører også til at forklaringene til de tidligere Norsk Tipping-toppene slår sprekker. De har hele tiden fremholdt at ingen av selskapets ansatte har hatt noe med den kontroversielle leverandøren å gjøre.

I et intervju med NA24 tirsdag, sa tidligere Norsk Tipping-sjef Reidar Nordby jr at «så vidt meg bekjent er det ingen som har hatt egen vinning av kontrakter i Norsk Tipping. Aldri.».

Les mer: - Jeg har ikke tjent på Norsk Tipping

Det svenske selskapet EssNet fikk i sin tid en kontrakt med Norsk Tipping på leveranse på 10.000 spilleautomater til en pris på 80.000 stykket. Dersom ansatte hos Norsk Tipping var inne på eiersiden i EssNet er det altså åpenbart at de har tjent mye penger på avtalen.

Ingen vil kommentere
NA24 har vært i kontakt med en rekke av personene rundt Norsk Tipping onsdag. Felles for alle sammen er at de ikke ønsker å kommentere sin rolle i EssNet-kontrakten.

Heller ikke direktør kommunikasjon og samfunn, Peer Jacob Svenkerud, var umiddelbart tilgjengelig for kommentar.

Tirsdag skrev selskapet i en melding:

«Dessverre viser det seg at det kan ha eksistert en ukultur i det øvre sjikt i organisasjonen i perioden som har vært gjenstand for revisjon. Dette går på ting som manglende habilitet og armlengdes avstand i forhold til leverandørsiden, kostnadsfokus og økonomiske disposisjoner, handlinger utover fullmakter gitt av styret og informasjon til styret.».

Bråk i lang tid
Det har vært bråk rundt forholdene i Norsk Tipping i lang tid.

Allerede i 2004 og 2005 startet tidsskriftet Kapital å skrive om kontrakten til den svenske spillmaskinprodusenten EssNet ab. NA24 omtalte også de meget spesielle forholdene rundt denne kontrakten på dette tidspunktet.

Avtalen det ble stilt spørsmålstegn ved var en leveranse av 10.000 spilleautomater til 80.000 kroner stykke, altså en kontrakt på 800 millioner kroner. Kritikken gikk på habiliteten til Norsk Tippings ledelse og prisen på automatene.

Da kontrakten ble inngått var nordmannen Hans Vigmostad toppsjef i EssNet ab. Vigmostad er samtidig gift med Torun Vigmostad Steinhaug, som er administrerende direktør i rådgivningsselskapet Thue & Selvaag. Dette selskapet har i ti år har hatt oppdrag for Norsk Tipping.

Vigmostad eide i sin tid 14 prosent av selskapet gjennom T&S Holding, der Hans Vigmostad er varamedlem i styret.

Den daværende styrelederen i Norsk Tipping, høyesterettsadvokat Sigmund Thue, eide samtidig 22 prosent av Thue & Selvaag.

For å sjekke om det hadde skjedd noe ulovlig under inngåelse av EssNet-kontrakten ble revisorselskapet Ernst & Young hentet inn. Revisorselskapet konkluderte imidlertid at kontraktsreglene ble fulgt. Dessuten ble kontrakten terminert etter at 1.300 automater var levert, da EFTAs overvåkningsorgan ESA slo fast at Norsk Tipping ikke kunne ha monopol på spilleautomater i Norge.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.