*Nettavisen* Økonomi.

Tjen over 100.000 på å kjøpe før nyttår

Foto: (Google/Nettavisen)

Så mye tjener du på å kjøpe bolig i desember fremfor januar.

05.12.12 21:32

Det kan være mye penger å hente på å handle bolig i desember fremfor januar.

Den sesongmessige variasjonen i boligprisutvklingen mellom desember og januar er noe smarte kjøpere kan utnytte til fulle.

Litt ned i desember - kraftig opp i januar
En av de sikreste sesongmessige variasjonene er at boligprisene synker noe i desember for så å stige brått igjen i januar. Dette har vært en klar trend i mange år.

FØLG NETTAVISEN NA24 PÅ FACEBOOK

Eiendomsmeglernes prisstatistikk viste i fjor at boligprisene sank med 1,5 prosent fra november 2011 til desember 2011. Til gjengjeld steg boligprisene med mellom fem og 6,5 prosent i januar 2012 sammenlignet med desember 2011.

Snittboligen over 100.000 billigere i desember
Som tabellen nederst viser steg den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen for alle boligtyper med 4,02 prosent fra desember til januar.

Ifølge tallene fra eiendomsmeglerne steg kvadratmeterprisen for en gjennomsnittsbolig på 100 kvadratmeter med 1.116 kroner - totalt 111.600 kroner på den ene måneden fra desember til januar.

Hovedårsaken til prisvariasjonen mellom desember og januar er at både folk og meglere er opptatt med andre ting enn boligsalg i desember. Det er få boliger som blir lagt ut for salg.

- Jeg har kikket på tilsvarende tall tilbake til 2005 og de viser det samme. Det er derfor ingen tvil om at folk kan gjøre et kupp i desember, sier eiendomsmegler Torbjørn Ek i Ek as.

Lav etterspørsel
- Selv om utbudet av boliger også er lavt i desember så viser tallene at etterspørselen relativt sett er enda mindre. Det er nå under 1000 boliger til salgs i Oslo og en skulle derfor tro at prisene skulle gå til være, men det skjer bare ikke, sier Ek som understreker at det er mange usikkerhetsfaktorer ute og går.

- Det dreier seg mye om hva slags boliger som ligger ute for salg. Attraktive objekter vil alltid ha et salgsptensialet uavhengig av sesongvarisjon, sier han.

Kjøper kan gjøre kupp
Han anbefaler selgere som ikke er i tidspress å vente til januar med å selge.

- Det er ikke noen vits å bruke mange penger på markedsføring i desember nårmarkedet er så lite, sier Ek.

Desember er altså muligheten for kjøpere til å gjøre et kupp - noe det spesielle forhandlingsklimaet tett oppunder jul og nyttår også bidrar til.

- Det er noe eget å forhandle om kjøp og salg på visninger rundt jul og nyttår. Ofte er det kun en kjøper til stede og samtalene forløper lettere. Boliger som omsettes i dagene før jul er i mange tilfeller boliger som har ligget ute en stund og selger er ofte opptatt av å få salget unnagjort før nyttår, sier Ek.

Sjansespill for selgere
Privatøkonomiekspert Rune Pedersen i ABC Penger deler oppfatningen om at det på mange måter er kjøpers marked tett oppunder jul.

- Markedet er mye tynnere i jula Det er riktignok mye mindre konkurranse om oppmerksomheten, men det er vesentlig færre aktuelle kjøpere, sier Pedersen

Han mener det lett kan bli et sjansespill å selge boligen rundt juletider.

- Noen kan være heldig å få en god pris, men sannsynligheten er større for det motsatte. Med færre aktører vil prisvariasjonene bli større. Men det kan jo tenkes at man kan legge ut boligen for salg i julen som en prøveballong. Spesielt hvis du kan få en avtale med melger om at du for samme pris også kan ha visninger etter nyttår, sier Pedersen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Klikk på bildet for å forstørre.

LES OGSÅ:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.