Gå til sidens hovedinnhold

Tjener fett på milliardsvindel

Nick Leeson tapte ni milliarder kroner. Nå tjener han seg steinrik på å fortelle om bedrageriet til nordmenn.

Helgen fredag 10. mars til søndag 12. mars har meglerhuset First Securities og Swedbank invitert den bedrageridømte Nick Leeson til å fortelle sin historie.

- Lære av hans feil
- Han skal fortelle om sine erfaringer og hvordan man kan unngå hans feil i fremtiden, sier leder for renter og valuta, Harald de Lange i First Securities og Swedbank Oslo, til TV 2 Nettavisen.

Nick Leeson er mannen som midt på 1990-tallet klarte å kjøre en av Englands mest tradisjonsrike banker, Barings Bank, rett i grøfta med tap på ni milliarder kroner.

Snipp, snapp, snute, så var 233 års bankhistorie ute.

6.000 pund
Nå tjener Nick Leeson 6.000 pund dagen som foredragsholder på ulike tilstelninger eller middager verden rundt. Og han er populær. Ifølge hans agent er ordreboken lang.

Harald de Lange sier imidlertid at meglerhuset betaler lavere enn 6.000 pund for å få Leeson til Åre. Hvor mye vil han ikke ut med.

På seminaret til First Securities skal også visesentralbanksjef Jarle Bergo i Norges Bank og statssekretær Geir Axelsen i Finansdepartementet holde foredrag. Det er nok ikke like kostbart.

Hasardiøs spekulasjon i diverse aksje- og renteinstrumenter med påfølgende skjuling av tap for så å doble investeringen for å tjene tilbake det tapte, men med resultat at tapene bare ble større og større.

Tapte alt på Nikkei-indeksen
Gjennom kontoen 88888, skjulte Leeson sine tap. Kontoen var opprettet for å skjule et tap fra en mindre erfaren kollega på 250.000 kroner, men nå ble den fort fylt opp av dårlige plasseringer fra Leeson.

Han satset stort på at Nikkei-indeksen i Tokyo skulle holde seg over 19.000 poeng. Kun kort tid etter kom det et jordsjelv som sendte Nikkei-indeksen ned syv prosent. Tapet var på 512 millioner dollar.

Noe måtte gjøres. Alt eller ingenting. I løpet av tre måneder i 1995 kjøpte han mer en 20.000 future-kontrakter til en verdi av 3,6 milliarder pund på at Nikkei-indeksen skulle stige til over 19.000 poeng igjen.

Det skjedde aldri og medførte et tap for Barings Bank på nærmere syv milliarder kroner.

Da Leesons dobbeltspill tilslutt ble avslørt hadde han tapt 1,3 milliarder dollar, eller nærmere ni milliarder kroner.

«Unnskyld»
Barings Bank, Englands eldste bank, og som hadde dronningen av England på kundelisten, måtte informere den engelske sentralbanken ”The Bank of England” at hele egenkapitalen var borte.

Leeson stakk fra kontoret to dager før sin 28. bursdag. Alt han forlot seg på kontoret var en lapp på pulten hvor det stod skrevet «unnskyld».

Han ble arrestert på flyplassen i Frankfurt på vei hjem til London i 1995. Han prøvde å unngå utlevering til Singapore, men misslyktes med det, og ble dømt til seks og et halvt års fengsel.

Før Leeson ble avslørt var han en av stjernene i Barings Bank. 600.000 kroner i fastlønn og bonuser på flere millioner kroner i året. Ut fra sitt tilholdssted i Singapore ble helgene tilbrakt på eksotiske steder.

Geisha-jenter
Hans kone, Lisa, fikk jobb som flyvertinne for å kunne besøke ham i fengsel. Men hans omgang med japanske geisha-jenter før han ble tatt, ble imidlertid ikke godt mottatt hos Lisa. De skilte lag.

Fengselsoppholdet var tøft med mange gjengoppgjør, i tillegg til at han ble diagnotisert med kreft. Han ble løslatt i 1999 og satte nesen hjem til England hvor han fortsatte kreftbehandlingen.

Han var hjemløs, og jetsetlivet han var vant med var borte. For å få tiden til å gå skrev han en bok ”Rough Trader”, som avisen The Mail betalte et betydelig beløp for å publisere deler av.

Ewan McGregor
Boken ble senere filmatisert med Ewan McGregor i hovedrollen. I fjor sommer utga han en ny bok, «Back from the Brink, Coping with Stress».

Leeson har flyttet til Irland og er gift på ny med Leona Tormay. Til daglig er han administrerende direktør for den irske fotballklubben Galway United i den nest øverste divisjonen i Irland. Nå tar han med seg hele sin familie til Åre for å fortelle sin historie, og cashe in nok noen pund.

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene

Kommentarer til denne saken