Gå til sidens hovedinnhold

Tjener fett på råtten gjeld

Øystein Stray Spetalen og hans kumpaner i inkassoselskapet Aktiv Kapital har en fortjenestemargin som det lukter svidd av.

Spetalen er ved siden av shipping-milliardær John Fredriksen blant de største aksjonærene i Aktiv Kapital. Selskapet er en gullgruve for aksjonærene, og kursutviklingen på børsen de siste månedene har vært eventyrlig. Tidligere denne uka endte aksjekursen på all time high.

I fjerde kvartal 2003 leverte pengemaskinen et overskudd før skatt på 68 millioner kroner. Det er mer enn dobbelt så mye som i samme periode året før.

Omsetningen i løpet av de tre siste månedene av 2003 stoppet på 269 millioner kroner, 112 millioner mer enn i fjerde kvartal 2002. Det gir en fortjenestemargin på formidable 25,2 prosent.

En stor del av overskuddet kommer aksjonærene til gode. Ledelsen foreslår et aksjekutbytte på 104 millioner kroner, tilsvarende tre kroner per aksje, for 2003.

Foruten inkasso, driver Aktiv Kapital med fakturaadministrasjon og -kjøp, overvåkingstjenester, factoring og kjøp av gjeld. Selskapet er etablert i Norge, Sverige, Finland, Danmark og Storbritannia.

På dagens kursnivå har Aktiv Kapital en børsverdi på cirka 2,7 milliarder kroner.

Reklame

Slik forvandler du mobilen til et kraftig varmekamera