*Nettavisen* Økonomi.

Tjener milliarder på dollardumping

Foto: SCANPIX/EPA/KATHY WILLENS

Investorlegenden Warren Buffett har vært en hard kritiker av budsjettpolitikken til George W. Bush. Og han nøyer seg ikke med å prate. Han tjener milliarder.

07.03.05 12:41

Dersom veteraner i finansmiljøet blir spurt om hvem som er verdens dyktigste investor, vil mange svare Warren Buffett (74).

Buffett har gjennom flere tiår levert solid verdiøkning for sine medinvestorer i nøkkelselskapet Berkshire Hathaway, noe som har gjort ham til USAs nest rikeste mann (etter Bill Gates).

Buffett har aldri latt seg rive med av stemningsbølger, og er en ganske jordnær investor, med tro på at fundamentale økonomiske lover før eller siden slår til.

Kan ikke vare
Og det er dette som har gjort at han de siste årene har vært en nådeløs kritiker av den økonomiske politikken til president George W. Bush, som har ført til rekordstore underskudd på statsbudsjettet og på handelsbalansen med utlandet.

Buffetts enkle idé er at dette ikke kan vedvare, og siden utlendinger vil bli mindre og mindre interessert i å finansiere amerikanske overforbruk, vil dollaren bli mindre attraktiv og falle i verdi.

Dette har han gjort svært klart i kronikker og intervjuer.

Forskjellen på Buffett og skrivebordsøkonomer, er at han satser miliardbeløp på at han har rett.

Gjentar kritikken
Den siste årsrapporten til Berikshire Hathaway, som kom i helgen, viser at Buffett nå har investert 21,4 milliarder dollar, eller drøyt 130 milliarder kroner, i andre valutaer i påvente av dollarfall.

Strategien har til nå vært svært vellykket. I fjor tjente Berkshire Hathaway 1,63 milliarder dollar, eller drøyt 10 milliarder kroner, på dollarfallet.

Buffett bruker også årsrapporten til en ny runde med kritikk mot amerikanske myndigheter, og beskriver amerikanerne som «rike, forbruksjunkier» som kan ende opp som «husmenn».

Han påpeker at amerikanske verdier for 1,8 milliarder dollar «tvangsfores» til resten av verden hver dag.

Han frykter politisk uro i fremtiden når regningen kommer for dagens overforbruk.

En dollar koster mandag 6,22 dollar. Det er nær bunnmålet fra sist høst, som da var det laveste nivået siden 1992. I 2000 og 2001 kostet en dollar rundt 9 kroner, men har falt siden da.

Du kan følge utviklingen i dollaren på Nettavisens valutaside.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.