Lønningene til toppsjefene i Norgesgruppen vekker reaksjoner.

– Unorsk og uklokt, sier stortingsrepresentant for Høyre, Lene Westgaard-Halle.

– De skviser folks lommebøker for å sikre massive lederlønninger, sier SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes.

Professor: – Bedre dagligvare-konkurranse i kommunistland enn i Norge

– Egoistisk og grådig

Norgesgruppen eier blant annet butikkene Meny, Joker, Spar og Kiwi. De høye direktørlønningene i Norgesgruppen skaper også reaksjoner blant kunder.

– Dette synes jeg er grådig og egoistisk, sier Guri Tyse (31) som Nettavisen treffer på Kiwi.

Vi treffer henne kort etter at Kiwi-eier Norgesgruppen har lagt fram årsrapporten. Den viser at toppsjef Runar Hollevik hadde lønn og bonus i 2022 på nærmere 12 millioner kroner.

– Jeg synes ikke noe om det. Det er spesielt at det skjer i en tid med høye matpriser også. Og hva med de ansatte, har de fått mye i lønn, spør Guri Tyse.

– Kiwi presser sikkert prisene, men Norgesgruppen presser tydeligvis opp lønna til sjefen. Jeg liker det dårlig, sier Elias André Schultz (22) som vi også møter på Kiwi.

– Uklokt og unorsk

Norgesgruppen som blant annet eier kjedene Kiwi, Meny, Joker og Spar la i dag fram sitt tredje beste resultat noensinne. Overskuddet på 2,9 milliarder kroner var riktignok én milliard mindre enn i koronaåret 2021.

Tallene fra selskapets årsregnskap viser at Holleviks lønn er mer enn seksgangeren til statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Tips gjerne Nettavisens journalist her!

Konsernsjef Runar Hollevik har nå en årslønn på drøye åtte millioner. Og i det krevende året 2022 fikk han i tillegg en bonus på 3,6 millioner og dessuten andre ytelser på 364.000 tusen kroner. Samlet fikk han utbetalt nærmere 12 millioner kroner fra Norgesgruppen.

Men det er ikke bare Hollevik som slår statsministerens lønning ned i støvlene. Konserndirektør for innkjøp og kategoriutvikling, Øyvind Andersen, endte fjoråret med en lønnsutbetaling inkludert bonus på nesten 8,5 millioner kroner. Beløpet er 4,5 ganger lønnen til Støre.

Norges statsministeren blir også lønnstaper mot kommunikasjonsdirektør Stein Rømmerud i Norgesgruppen. Med en total lønnsutbetaling på 4,6 millioner kroner. Det er 2,5 ganger lønnen til statsministeren.

– Norgesgruppen bestemmer selvfølgelig selv hvordan de velger å bruke overskuddet sitt, og jeg noterer meg at det krympet i 2022, men så store lønninger er både unorsk og uklokt, særlig i lys av den vanskelige økonomiske situasjonen så mange andre nå står i, sier Høyre-politiker Westgaard-Halle.

Lederlønninger i Norgesgruppen:

Navn Tittel Lønn Bonus Andre ytelser SUM
Runar Hollevik Konsernsjef 8.030.508 3.571.088 363.958 11.965.554
Øyvind Andersen Konserndirektør, Innkjøp og Kategoriutvikling 5.446.080 2.458.998 507.732 8.412.810
Mette Lier Konserndirektør Økonomi/Finans 3.804.180 1.157.634 425.502 5.387.316
Truls Fjeldstad Konserndirektør, Detalj, Region og Eiendom 3.804.180 1.157.634 425.502 5.387.316
Stein Rømmerud Konserndirektør, Kommunikasjon og Samfunnskontakt 3.091.863 1.076.625 471.998 4.640.486
Jonas Gahr Støre Statsminister 1.869.761

1.869.761

– Skviser folks lommebøker

Torgeir Knag Fylkesnes, stortingsrepresentant og SV-nestleder reagerer kraftig.

– Dette står seg dårlig i dagens situasjon. Norgesgruppen er med å på å skvise folks lommebøker under dekke av økte kostnader midt i en dyrtid for å sikre massive lederlønninger og utbytter for seg og sine, sier han.

Fylkesnes mener prioriteringene til Norgesgruppen er påfallende.

Tjener fett på godteri og pizza: Disse har høyest marginer i dagligvarebransjen

– Det ser jo ikke ut til at det er kjøpmennene, de på gulvet eller bonden, som ser noe til dette milliardoverskuddet. Norgesgruppen virker å tro at direktørene deres skaper en helt ny verdi som fortjener millionhonnør. Men det de gjør er jo bare å oppfylle et gammelt samfunnsoppdrag: å sikre folk mat på bordet, sier Fylkesnes.

Fylkesnes mener de høye lønningene gir grunn til at man enda raskere må ta politiske grep for å hindre maktkonsentrasjonen i dagligvarebransjen.

– Samtidig presser de ut konkurrentene sine med det innkjøpssamarbeidet de har med de lojale leverandørene sine. Det øker prisene ytterligere ut til den gjengse forbruker, og nå ser vi hvor de pengene ender opp. Det haster med å få på plass tiltak som får prisene ned og bryter opp maktkonsentrasjonen i norsk dagligvare, sier Fylkesnes.

Norgesgruppen: – Vi skal være konkurransedyktige

Kommunikasjonsdirektør Stein Rømmerud i Norgesgruppen sier at lederlønnen fastsettes av en lønns- og kompensasjonskomité i styret i selskapet.

– Vi er ikke lønnsledende for selskaper i denne størrelsen, men skal ha konkurransedyktige lederlønninger. Holleviks lønn ble justert med samme prosent som øvrige lønninger i tariffoppgjøret, sier Stein Rømmerud, og tilføyer at de må ha en konkurransedyktig lønn i dagligvarebransjen.

Han sier Norgesgruppen ikke måler sine lønninger mot nivåene i offentlig sektor.

– Hva tenker du om at du som kommunikasjonsdirektør i Norgesgruppen hever dobbelt så høy lønn som Norges statsminister?

– Min lønn er fastsatt av Norgesgruppen, som er basert på at den skal være konkurransedyktig i vår bransje.

Rømmerud opplyser at bonusene i Norgesgruppen er en kollektiv bonus for sentrale ledere, og baserer seg på i hvilken grad selskapet har nådd målene sine.

Styrtrik av melk og brød

Norgesgruppens desidert største eier er Johannson-familien, med en eierandel på 74,4 prosent.

Johan Johannson er styreleder i Norgesgruppen og en av landets aller rikeste. Ifølge kapital har han en formue på 61,5 milliarder. Han er kun slått av Johan Fredriksen Ola Andreas Halvorsen og Rema 1000-gründer Odd Reitan.

Ifølge skattelistene har også kommende arvinger av Norgesgruppen-imperiet har salt til maten.

Tre av Johan Johannsons fire barn ligger på topp ti listen over landets rikeste blant de under 30 år.

Finn Hartvig (28), Karl Edvard (26) og Peder Oskar (23) Johannson. I 2021 hadde de tre brødrene 2,2 milliarder kroner i formue hver, og betalte i overkant av 19 millioner kroner i skatt.