*Nettavisen* Økonomi.

Tjente 40 milliarder på fire timer

Verdien av det svenske flaggskipet Ericsson har økt med formidable 40 milliarder i løpet av fredagen. Sjefen sjøl, Carl-Henric Svanberg, sitter igjen med en gevinst i hundremillionersklassen.

06.02.04 13:43

Det var feberhete tilstander ved Stockholmsbørsen etter at Ericsson hadde lagt fram knalltall for fjerde kvartal fredag morgen. «Alle» skulle ha kloa i Ericsson-aksjen, og kursen føk til værs.

Pluss 40 milliarder!

Den første handelen i B-aksjen, som er den suverent mest omsatte, gikk for 19,60 svenske kroner per aksje. Det er 15,3 prosent høyere enn sluttnoteringen torsdag. Kursen gikk litt ned utover formiddagen, før den steg til 19,70 litt før klokka 13. Aksjekursen har ikke vært i nærheten av dette nivået siden krisen for alvor rammet den svenske stoltheten sommeren 2002.

Hundretusener av svenske småsparere kan glede seg over at verdien av Ericsson har steget med nesten 40 milliarder svenske kroner siden Stockholmsbørsen åpnet i morges. Den svenske stoltheten har nå en børsverdi på cirka 315 milliarder svenske kroner. På denne tida i fjor var verdien under 100 milliarder.

200 millioner til sjefen

Sjefen sjøl, Carl-Henrik Svanberg, er blant dem som har grunn til å glede seg mest over børs-suksessen. Han kjøpte seg ifølge Dagens Industris nettutgave inn i Ericsson for rundt 6 kroner per aksje. Nå er verdien av aksjene hans mer enn tredoblet, og det gir ham en gevinst på intet mindre enn 200 millioner kroner.

Aksjeanalytikerne i Stockholm har all grunn til å gremmes over Ericsson-prognosene de har lansert den siste tida. Sett i etterpåklokskapens klare lys, har nesten samtlige bommet grovt. De har overvurdert den finansielle krisen, og undervurdert Ericsson-ledelsens evner til å sno seg ut av problemene.

4.600 må gå

Etter framleggelsen av resultatet for fjerde kvartal 2003 fredag, synes det som om krisen definitivt er over, selv om den smertefulle prosessen med kostnadskutt og nedbemanning fortsetter med full styrke. Ledelsen har allerede varslet at staben skal kuttes med nye 4.600 personer i løpet av 2004.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag