*Nettavisen* Økonomi.

Tjente 50 millioner i timen

Foto: Poppe, Cornelius (SCANPIX)

Stein Eriks Hagens formue har lagt på seg 50 millioner kroner hver time børsen har vært åpen for handel i 2009. Det er bare småpenger i forhold til den største børsvinneren i år.

05.01.09 22:02

I likhet med de fleste andre hadde Stein Erik Hagen et annum horribilis i 2008. Børsutviklingen de to første børsdagene i 2009 har imidlertid vært godt egnet til å gå fram smilet hos kjøpmannen igjen.

Det Hagen-kontrollerte selskapet Canica AS har eierinteresser i fire selskaper på Oslo Børs.

De har gjort et solid verdihopp de 17 timene den hjemlige børsen har vært åpen for handel i år.

Til sammen er verdiøkningen på formidable 842 millioner kroner.

Det gir en verdiøkning siden nyttårsaften på 49,5 millioner kroner for hver handelstime.

Les mer om økonomi her

Lokomotivet trekker
Det er børslokomotivet Orkla ASA som trekker mest opp. De siste to dagene har børsgiganten steget med mer enn 10 prosent og var verdsatt til 49,630 milliarder kroner etter handelen mandag.

Stein Erik Hagens selskap eier 15 prosent av selskapet. Det utgjør 7,44 milliarder kroner.

Hagens verdiøkning på 842 millioner kroner på to handelsdager er imidlertid bare småpenger i forhold til den største vinneren på Oslo Børs i 2009; staten Norge.

Milliardgevinst hver time
Også finansminister Kristin Halvorsen opplevde ett av de verste årene i manns minne for statens investeringer på Oslo Børs i 2008. Starten på året i år har imidlertid gitt ministeren god grunn til å gni seg i børsmeklerhendene etter nyttår.

Klikk på bildet for å forstørre.

Hver eneste time av de 17 timene Oslo Børs har vært åpen for handel har nemlig statens portefølje lagt på seg med 2,124 milliarder kroner.

Til sammen er verdiøkningen på 36,109 milliarder kroner.

Tre børskjemper sto for 32,559 milliarder av økningen.

Oljegigant
Desidert størst verdiøkning har staten fått på sin investering i StatoilHydro ASA. Med en direkte eierandel på 62,50 prosent og en eierandel gjennom Folketrygdfondet på 2,36 prosent har statens samlede investering i børsens desidert største selskap hatt en verdiøkning på 28,413 milliarder kroner.

De to neste selskapene på statens toppliste er Telenor ASA og Yara International ASA med en verdiøkning i statens portefølje på 2,441 og 1,705 milliarder kroner.

Mandag gikk Oslo Børs opp 1,68 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.