Gå til sidens hovedinnhold

To norske shippingtopper tiltalt i USA

Ingar Skiaker og Øyvind Ervik er blitt tiltalt basert på anklager om deltakelse i en stor konspirasjon.

Skiaker og Ervik er blitt tiltalt i Baltimore i delstaten Mayland. Det har sammenheng med en stor antitrust-sak om rigging av bud og andre tiltak som ville motvirke konkurranse i den internasjonale shipping-industrien.

Det melder nyhetsbyrået Associated Press.

Skiaker og Ervik hadde begge tidligere toppjobber i det norske rederiet Hoegh Autoliners. Ervik skriver i en kort melding til Nettavisen Økonomi at han ikke har noen kommentarer utover det som står i pressemeldingen.

Toppsjef og driftsdirektør

Skiaker var toppsjef i rederiet frem til 2017, da han gikk over i en rolle som direktør i Leif Höegh & Co, som er Høegh-familiens holdingselskap.

Skiaker gikk av som en direkte konsekvens av myndighetenes etterforskning av bilfraktindustrien. Han hadde da vært i forskjellige stillinger i konsernet i rundt 30 år. Höegh Autoliners inngikk i september samme år et forlik med det amerikanske justisdepartementet, ifølge Hegnar.no.

Ervik var driftsdirektør i samme selskap frem til 2017, og har deretter vært en uavhengig konsulent. Til sammen jobbet Ervik over ti år i selskapet.

Les også

Dolphin Drilling er konkurs

Assisterende statsadvokat general Makan Delrahim sa at en undersøkelse hadde avslørt at slikt ulovlig samarbeid hadde vært omfattende og kraftig i shipping-industrien i mange år.

Ifølge tiltalen skal samarbeidet ha pågått mellom 2006 og frem til rundt september 2012.

Han sa at Høegh allerede hadde erklært seg skyldig og sagt seg vilig til å betale 21 millioner dollar i bøter.

Ikke tatt stilling

Hverken selskapet eller de tiltalte har vært tilgjengelig for kommentar. I en tekstmelding til Dagens Næringsliv skriver Skiaker det følgende.

– En tiltale er ikke det samme som en dom. Hva jeg gjør videre, har jeg ikke tatt stilling til.

Øyvind Ervik skriver til DN at han ikke har noen kommentar utover at han ikke lenger har noe forhold til Höegh-gruppen.

Kommentarer til denne saken