I en fersk rapport, IEA Oil Market Report (OMR), fastslår det internasjonale energibyrået (IEA) at volumet av russisk olje vil bli dramatisk redusert i løpet av noen få uker.

Som flere analytikere tidligere har påpekt overfor Nettavisen, er det ikke først og fremst politisk vedtatte boikotter som er årsaken til dette, men "selvsanksjonering" - private vestlige selskaper ønsker ikke å bli forbundet med import som bidrar til å finansiere russernes krigføring i Ukraina, og ser derfor selv etter alternativer.

Dette er ikke gjort over natten, men tidspunktet for de håndfaste konsekvensene nærmer seg.

Endringen i markedet har allerede pågått i et par uker, og Ifølge IEA vil hele 3 millioner oljefat daglig av den russiske oljen være borte fra markedet fra april.

Les også: Oljeprisen faller - enn så lenge: - Ultranervøst marked

- Mister tre millioner fat om dagen

I et sammendrag av den ferske rapporten skriver IEA:

"Russland er verdens største oljeeksportør, og leverer daglig 8 millioner fat råolje og raffinert olje til kunder verden rundt. Selv om sanksjoner verden knapt har sett før har rammet Russland, er energisektoren for en stor del ikke omfattet av disse. Men oljeselskaper, meglerhus, fraktselskaper og banker skyr unna handel med landet. Slik det ser ut nå, ser vi et mulig kutt av 3 millioner fat russisk olje daglig fra starten av april. Bortfallet kan bli større dersom det kommer en ytterligere opptrapping av restriksjoner eller offentlige sanksjoner."

Prisstigning på varer samt internasjonale sanksjoner mot Russland ventes å legge en markant demper på den økonomisk veksten, fastslår IEA i rapporten. Som konsekvens nedjusterer IEA etterspørselen etter olje med 1,3 millioner fat daglig - fra april og ut året. Likevel øker den anslåtte etterspørselen i forhold til pandemi-dominerte 2021 totalt med 2,1 millioner fat olje daglig.

Les også: Nå tikker klokken for Russland: - Dager unna konkurs

- De viser ingen vilje

Som flere har antydet tidligere er det bare Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater som sitter på nok produksjonskapasitet til raskt å erstatte tilbudet av russisk olje. OPEC+-landene er inntil videre innstilt på en moderat økning av produksjonen. Men interessen fra landene med kapasitet er lunken:

- Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater, de eneste produsentene med betydelig ledig kapasitet, viser ingen vilje til å tappe sine reserver, skriver IEA i rapporten.

Den største energiforsyningskrisen på flere tiår kan gi varige endringer i energimarkedene, fastslår IEA i rapporten.

Russisk olje tilbys til rabatterte priser, men finner få kjøpere, påpeker IEA. Imidlertid er det fortsatt leveringer i gang for å oppfylle kontrakter inngått før invasjonen.

Les også: Storbritannia setter opp tollen på russisk vodka: - Ønsker å forårsake maksimal skade

- Krisen kan få fart på det grønne skiftet

Når disse forsyningene er fullført, tar den fysiske forsyningskrisen til for alvor. En reforhandling av atomavtalen med Iran kunne ført til letting av sanksjonene for dette landet, men det skjer ikke med det første, og mulige tilbud fra andre land er ikke nok til å demme opp for det russiske bortfallet, fastslår IEA.

Les også: Varsler prissjokk på flyturer: - De har ikke noe annet valg

Det internasjonale energibyrået mener imidlertid at krisen kan åpne opp for viktige endringer på litt sikt:

- Den pågående krisen innebærer store utfordringer i energimarkedene, men gir også muligheter. Hensynene til energisikkerhet og økonomiske faktorer kan fort bidra til å få fart på transformasjonen bort fra olje, skriver IEA i rapporten.