Hvor mye skal det koste å reise miljøvennlig fra Oslo til Bergen?
Klimakatastrofen rykker nærmere, og hvis vi ikke får ned utslippene kraftig innen de neste årene mister vi 1,5 graders målet.
En av tiltakene befolkninger verden rundt blir bedt om er å vurdere sine egne reisevaner. Hvis man har mulighet bør man ta tog istedenfor fly for å spare miljøet for utslipp.
Men klimakrisen er ikke den eneste krisen verden står overfor. Prisene øker på diverse varer og tjenester, og Ukraina-krigen har skapt et matsjokk. På toppen av dette øker rentene. Flere nordmenn har gjennom vinteren hatt store utfordringer med å betale strømregningene.Hvor mye skal det koste å reise miljøvennlig fra Oslo til Bergen?
Etterspørselen etter billig, tilgjengelig og miljøvennlig transport er stor.
Derfor reagerer Tor Myking på prisene det statseide transportkonsernet Vy tar for en tur på natttoget fra Bergen til Oslo.
- 2300 kroner for sovekupe, som Myking omtaler i et debattinnlegg i Bergens Tidende.
Les også: Vil fjerne de kristne helligdagene og ha slutt på røde dager midt i uka
- Det virker som Vy har mistet bakkekontakten
Dette var kun én vei, hvis Myking skal tilbake til Bergen med toget, hadde det blitt vesentlig dyrere.
Til Nettavisen forteller Myking at det virker som prisene har økt etter pandemien. Tidligere har han reist samme strekning for mellom 1000 og 1600 kroner.
- Uansett synes jeg prisen er ublu. Billettprisene på fjerntogene ligger i dagens tilbud på et luksusnivå dersom du ikke bestiller lang tid i forveien. Vy bør kunne konkurrere med fly på disse strekningene. Men det motsatt har skjedd. De siste 20 årene har prisene på togbilletter økt mer enn inflasjonen, mens flybilletter har ligget langt under, sier han.
En flybillett kostet rundt 380 kroner på samme tidspunkt.
- Alternativet til sovekupe ville vært å sitte i et vanlig sete gjennom natten, men det hadde fortsatt kostet over 900 kroner og vært dobbelt så dyrt som en flybillett, legger han til.
Myking forteller at Vy markedsfører denne reisen fra 599 kroner, men det mener Myking er en halvsannhet.
- Spørsmålet er hvor mange plasser som er tilgjengelig til den prisen? Med en vanlig planleggingshorisont på to-tre uker, som man ofte har hvis man skal på jobbtur eller fritidsreiser, er ikke dette et tilbud man får glede av. Og maksprisen på sovekupe bør ligge godt under 2300 kroner.
Hvis man skal få en sovekupe til 599 kroner må man bestille lang tid i forveien. Da jeg sjekket for noen dager siden var billigste sovekupe mellom Bergen og Oslo tre uker frem i tid er på 1339 kroner (kun en avgang), og gjennomsnittet var 1972 kroner for hele denne perioden.
Én av årsakene til at togturen blir så dyr er fordi man må betale for en hel kupe alene hvis man ikke reiser med noen.
- Tidligere var det trekøyskupe og man trengte kun å kjøpe en seng, men nå må man betale for hele kupeen. Det finnes en Facebookside hvor folk prøver å finne noen som skal reise samme strekning slik at de kan dele på kostnaden, men dette bør jo være Vys ansvar. Bare det å kunne bestille en køye vil kunne øke kapasiteten på nattoget betraktelig, og senke prisen.
- Men uten en reisevenn må du betale for en hel kupe og en seng står helt tom?
- Det stemmer.
Myking tok nattoget til Oslo senest mandag denne uken i forbindelse med en jobbreise, nok en gang til 2300 kroner selv om han bestilte flere uker i forveien.
- Jeg er glad i å ta toget, men kjøper sovekupe med økende ubehag og vil kanskje ta fly neste gang. Jeg skjønner at det må koste litt, men det prisnivået de opererer med nå er alt for høyt. Det virker som Vy har mistet bakkekontakten.
- Vy bør lytte til kundene, øke tilbudet vesentlig og finne løsninger som er rimeligere og på linje med hva vi hadde tidligere. Vi må tenke helt nytt om hvordan vi skal transportere mennesker mellom byene våre.
Les også: Bjørn Olav har fått nok av DNB: – Har ikke tid til å være barnevakt for Norges største bank
Jobber med et nytt alternativ
Vy forteller endringen Myking referer til skjedde i 2003.
- Vi går ut fra at spørsmålet gjelder kjøp av enkeltseng i sovekupé. I 2005 endret vi det slik at kunden kun kan kjøpe hele kupéen, ikke en enkelt seng. Endringen er hovedsakelig basert på tilbakemeldinger fra kunder. Vi vet at det er forskjellige ønsker og meninger om dette, men per i dag er det ikke planlagt endringer på dette, sier kommunikasjonssjef Åge Christoffer Lundeby i Vy.
I 2003 gikk Vy (da NSB) i underskudd med 103 millioner.
- Styret i NSB besluttet den gang at nattogene måtte legges ned, hvis ikke økonomien kunne bedres betraktelig. De gamle kupéene med tre senger var gamle og ble faset ut og man satset i stedet på å selge kupèer med to senger, der passasjeren kjøper hele kupéen, slik som man kjøper et hotellrom. I tillegg gikk Staten inn med tilskudd til nattogene.
Antall billetter per priskategori varierer fra avgang til avgang, men det vil alltid være billetter til forskjellige priser, forteller kommunikasjonssjefen.
- De beste prisene blir ofte solgt først, slik det fremgår av vårt svar i debattinnlegget du refererer til. Det er også knyttet til tilbud og etterspørsel, det vil si hvilke dager en reiser og om det er i perioder med ekstra stor trafikk, som helger og ferier.
- Merk også at pris er knyttet til hvilken type billett du kjøper. Vi har blant annet Lavpris, Flex og Flex refunderbar. En billett med full fleksibilitet, som er det Myking viser til i sitt innlegg i Bergens Tidende, er en billett som kan endres og refunderes kostnadsfritt helt frem til avgang. Dette er også valg som koster ekstra hos andre reiseoperatører, som flyselskap.
De som reiser om natten, kan de velge mellom sitteplasser, sovekupéer og et relativt nytt produkt som heter Hvile.
- Vy har kjøpt inn togvogner som har kupéer med plass til inntil seks personer. I nattogene heter disse kupeene Vy “Hvile”. Dette er vogner med enklere standard enn de tradisjonelle sovevognene, men gir et godt alternativ til de som ønsker et annet tilbud enn en tradisjonell sitteplass.
Les også: Ekstreme strømvariasjoner: 191 ganger dyrere strøm på kvelden enn morgenen
- Per i dag selges disse kupéene samlet, slik at du i dag må kjøpe en hel kupé med plass til seks personer. Vy ser på løsninger sammen med Entur, som utvikler løsningen, hvor vi selger enkeltbilletter til disse, hvor en enkeltbillett da kan gi rimeligere tilbud.
Men det kommer muligens flere tilbud etter hvert.
- Vy jobber også sammen med Norske Tog AS for å få på plass et nytt tilbud med liggestoler på Bergensbanen. En versjon av en slik type stol ble demonstrert på Bergen stasjon i desember 2022. Dette er stoler som man kan legge helt ned til en seng.
Lundeby sier at målet til Vy er at det skal være enkelt å reise miljøvennlig.
- Vi søker derfor hele tiden etter nye løsninger som gjør at kundene vil velge tog eller buss fremfor egen bil eller fly. Sammenligningen til Myking er imidlertid ikke helt rettferdig, ettersom han sammenlikner en fullprisbillett med full fleksibilitet på tog med en billigbillett på fly. Priseksempelet i dette tilfellet inkluderer et premium produkt som egen sovekupé er.
Norske tog, som eier togene, er også i gang med å skaffe nye fjerntog, sier Lundeby.
- Det vil si tog som skal kjøre blant annet mellom Bergen og Oslo. Her er vi i tett dialog med Norske Tog og har høye ambisjoner og ønsker om et skikkelig godt togtilbud til kundene, både om dagen og natten. Spørsmål om hvordan disse togene kan bli, må rettes til dem. Første tog er planlagt levert i 2026.