*Nettavisen* Økonomi.

Tok 30.000 kroner for legebesøket

Foto: Wiik, Eirill (SCANPIX)

Ung norsk jente fikk legevisitt på hotellrommet i USA. Reddet av reiseforsikringen.

29.06.11 21:32

Er du fristet til å droppe reiseforsikringen for å spare noen kroner på feriebudsjettet? Om du blir syk eller skadet på utenlandsferie, kan det koste deg en formue.

- Reiseforsikringen dekker ikke bare kameraet ditt hvis det blir stjålet. Den kan også redde privatøkonomien din fra totalhavari dersom du skulle havne på sykehus i utlandet, sier reiseskadesjef Arnt Morten Skei i Tryg.

Legeregninger kan løpe løpsk
- I Norge er vi vant til gratis helsetjenester, men reiser du utenom EØS-området, er det bare reiseforsikring som dekker deg. Sykehusopphold eller hjemtransport med ambulansefly kan komme opp i hundretusener, sier Skei.

Det er ikke lenge siden Tryg dekket sykehusutgifter på 400.000 kroner for en nordmann som fikk hjerteinfarkt i USA. I tillegg ble mannens datter tilkalt fra Norge, og Tryg arrangerte hjemtransport, til en prislapp på 300.000 kroner.

30.000 for ett legebesøk
- Selv det som virker som bagatellmessige sykdomsforløp kan få takstameteret til å løpe løpsk, spesielt i USA, sier Skei. Da en ung jente fikk feber og influensasymptomer, kontaktet hotellet en lege. For ett besøk på hotellrommet, samt medisiner, skulle legen ha 30.000 kroner.

En annen jente fikk fikk allergiske reaksjoner etter myggstikk på Gran Canaria. Hun fikk dekket de 1200 kronene som legebesøk og medisiner kostet.

Kostbar båretransport
- Husk reiseforsikring også innenfor EØS og Sveits. Sykehusutgifter i dette området dekkes av Folketrygden, men du kan få andre utgifter, som syketransport eller båretransport hjem. Dette kan bli svært dyrt, advarer Skei.

En Tryg-kunde som ferierte i Spania, ble alvorlig skadet i en trafikkulykke og døde på sykehus. Sykehuskostnader, tilkalling av familie og hjemtransport av båre kom på 150.000 kroner.

- Midt i sorgen er det i alle fall bra for de pårørende å slippe å måtte betale slike regninger, sier han.

Evakuering ved kriser
Hvis det skjer en naturkatastrofe, terroraksjon eller andre alvorlige hendelser der du ferierer, kan reiseforsikringen også dekke utgiftene til evakuering.

- Vi forholder oss til UDs reiseråd, men også til din subjektive frykt. Skjer det alvorlige begivenheter i området du oppholder deg, kan du etter avtale med oss få dekket evakuering. Vi dekker da reise til et sikkert sted eller helt hjem, forteller Skei.

Tror ambassaden kan hjelpe
En undersøkelse gjort for Tryg viser at åtte av ti nordmenn tror at norske myndigheter vil hjelpe dem hvis de blir utsatt for sykdom eller ulykke i utlandet.

– Nordmenn ser ut til å ha en overdreven tro på at norske utenriksstasjoner vil hjelpe dem. Får du problemer på ferieturen, skal du først og fremst kontakte forsikringsselskapet ditt, sier Skei.

43 prosent av de spurte oppga at de i stor grad hadde inntrykk av at myndighetene vil hjelpe dem ved ulykker, sykdom eller voldsepisoder, mens 36 prosent i noen grad hadde et slikt inntrykk.

- Norske myndigheter bistår bare norske statsborgere i spesielle tilfeller. Blir du syk eller forulykker, er det først og fremst forsikringsselskapet som kan hjelpe deg med det praktiske, sier Skei.

Hva dekker bilforsikringen din på bilferie?
Over halvparten av bilførere kjenner ikke til hva bilforsikringen dekker hvis bilen bryter sammen på bilferie. Det viser en landsomfattende undersøkelse gjort av Dnb Nor.

- Skulle uhellet være ute og man er på bilferie midt i Europa, kan ferien fort bli ødelagt. Du kan også bli sittende igjen med store utgifter knyttet til reise og opphold. Det kan derfor være lurt å skaffe seg oversikt over hva forsikringen dekker før bilferien starter. Hvis man er i tvil eller ser at det er nødvendig med tilleggsforsikringer, vil forsikringsselskapene kunne komme med gode råd, opplyser skadeleder i DnB NOR Skadeforsikring, Anne Stine Eger Mollestad.

På bilferie til utlandet er det i tillegg lurt å kombinere bilforsikringen med en reiseforsikring. Reiseforsikringer dekker generelt sett utgifter ved tap av reisegods, ved sykdom, skade eller dødsfall på reise, samt ved enkelte erstatningskrav du forårsaker.

Eger Mollestad oppfordrer også alle som skal på bilferie til å sjekke at de ikke har oversteget antall kilometer som er avtalt i forsikringen.

- Dersom du overstiger antall kilometer, kan du risikere en avkorting i erstatningen om uhellet skulle være ute, advarer Eger Mollestad.

Finn den beste reiseforsikringen for deg
Ifølge Forbrukerrådet er det viktig å ikke bare se på pris når du velger reiseforsikring.

En reiseforsikring er ett personlig kjøp, derfor er det viktig å kartlegge dine behov, skriver Forbrukerrådet som anbefaler Finansportalens forsikringsguide.

- Med Finansportalen på nett er det en enkel sak å velge forsikring, sier fungerande leder Mathieu Veulemans ved Forbruker Europa for Forbrukerrådet.

Finansportalen gir deg oversikt over både vilkår og priser på forskjellige forsikringer.

- Dersom du har gamle foreldre hjemme, trenger du kanskje en forsikring som gir fri hjemreise hvis mor eller far blir alvorlig syke. Det kan også være smart å velge ett selskap som tilbyr døgnåpen nødtelefon eller representanter på reisemålet, sier Veulemans.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.