Gå til sidens hovedinnhold

Tok et jafs av Røkkes pengemaskin

Kjell Inge Røkkes antatt største långiver, DnB NOR, har sikret seg pant i selve juvelen i Røkke-systemet, verftsgruppen Aker Yards.

DnB NOR sikret seg pant i Aker Yards da storbanken var med på å redde Aker RGI ut av betalingskrisen i fjor høst. Pantet utgjør 27,7 prosent av aksjene i Aker Yards. Verdien av pantet er anslått til knappe 500 millioner kroner, melder Aftenposten.

Avisa har tidligere skrevet at de pantsatte eiendelene i Aker RGI-systemet økte fra 2,5 til formidable 7,2 milliarder kroner i løpet av 2002. Bankene måtte derfor lete med lys og lykter etter eiendeler som ikke var pantsatt da betalingskrisen rammet Røkke-systemet.

DnB NOR endte til slutt opp med å ta pant i det nederlandske selskapet RGI (Europe) B.V., som står oppført som eier av 27,7 prosent aksjene i Aker Yards. Selskapet er i dag kontrollert av Kjell Inge Røkke.

Aker Yards er den mest lønnsomme delen av Aker RGI-systemet. Overskuddene herfra de siste årene har indirekte bidratt til å holde Røkke-systemet flytende, blant annet ved å dekke underskuddet i andre virksomheter. Eksperter har anslått verdien av egenkapitalen i Aker Yards til 1,7 milliarder kroner.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre