Tok ut 20 mill. på en uke

Foto: (Foto: Jo André Aakvik)

I løpet av en uke i september 2003 tappet de siktede T5PC for over 20 millioner kroner. Dette er bare ett av punktene i Økokrims siktelse. Les siktelsen her.

24.11.04 08:18

TV 2 Nettavisen har fått tilgang til siktelsen som Økokrim i går rettet mot 10 av toppene i T5PC-systemet, samt en leder av et datterselskap.

Les siktelsen her.

I siktelsen skriver Økokrim at T5PC, ved styreformann Jørn Tagge og daglig leder Pål Roppen, i september 2003 urettmessig overførte 20,5 millioner kroner til ti av toppene i selskapet.

Den første av to utbetalinger skjedde 19. september, og fordelte seg slik:

 • Jørn Tagge: 1 million kroner
 • Arne Longva: 1 million kroner
 • Jim Wolden: 4,85 millioner kroner
 • Tord Haugli: 1 million kroner
 • Åge Rege: 1 million kroner
 • Hermund Enger: 1 million kroner
 • Derek Broughton: 1 million kroner
 • Chim Kjølner: 1 million kroner
 • Andreas Grøstad: 1 million kroner

26. september kom en ny utbetaling:

 • Jim Wolden: 4,39 million kroner
 • Pål Roppen: 1 million kroner

Jim Wolden fikk med andre ord i løpet av en uke utbetalt i alt 9,2 millioner kroner.

TV 2 Nettavisen kunne i går avsløre at de ovennevnte personer alle nå er siktet i finansskandalen som stadig vokser i omfang. I tillegg til disse, siktet Økokrim i går også Frode Frode Rundlang i selskapet PWR Charge.

Ifølge advokat Jon Christian Elden, som representerer Jim Wolden, dreier disse utbetalingene seg om tilbakekjøp av aksjer, etter vedtak fattet i styret.

- Slik siktelsen er bygd opp i dag, så dreier dette seg om salg av aksjer. Jeg kan ut fra dette ikke se at Wolden har gjort noe straffbart, sier Jon Christian Elden.

Overførte 15 mill. til Belize
Daværende styreformann Jørn Tagge, finansdirektør Arne Longva og Frode Rudlang er også siktet for grovt utroskap i forbindelse med en overførsel av 15 millioner kroner til Vannin Import Export i Belize. For dette beløpet skulle T5PC overta 40 prosent av aksjene i selskapet.

Denne investeringen ble senere nedskrevet som tapt for T5PC.

Lånte penger
Rudlang og Tagge er også siktet for å urettmessig ha inngått en avtale om at T5PC skulle kjøpe aksjer i teknologiselskapet PWR Charge, for 10 millioner kroner. Tagge besørget overførselen. Det som gjør at transaksjonen bør vekke ekstra oppmerksomhet, er at 1,77 millioner kroner av investeringen ikke ble tilført PWR Charge, men havnet i Tagges lomme i form av et lån.

Også daglig leder Pål Roppen fikk utbetalt et lån i forbindelse med en større transaksjon. I oktober 2003 lånte rederiet Starck Kloster 15 millioner kroner av T5PC. 18. juni 2004 var T5PC kommet i likviditetsproblemer og lånte da 5 millioner tilbake fra Starck Kloster, med en klausul som sa at dersom T5PC ikke innfridde sine krav, ville lånet til Starck Kloster nulles.T5PC greide ikke å tilbakebetale de 5 millionene, og dermed fikk Starck Kloster slettet gjelden på 15 millioner kroner.

I forbindelse med transaksjonen i juni i år, ble 700.000 av de 5 millionene T5PC lånte av Starck Kloster, betalt til Pål Roppen.

Uriktige opplysninger
Styreformann Jørn Tagge er også siktet for å ha innlevert uriktige regnskapsopplysninger. I fjorårets regnskap opplyste T5PC at jordaneren, og den tidligere Thomas Øye-partneren, Abed Barakat eide 35,4 millioner A-aksjer i selskapet. Dette medførte ikke riktighet.

Strafferamme på seks år
Basert på siktelsen, risikerer nå de siktede en fengselsstraff på inntil seks år, som er maksimalstraffen for den groveste siktelsen som er rettet mot dem.

Razzia
Det var tirsdag formiddag TV 2 Nettavisen kunne rapportere at Økrkrim hadde slått til mot de siktede i saken, og gjorde flere ransakinger i bopel og på kontorer. TV 2 Nettavisen var tilstede på flere av adressene, og så Økokrim gjøre til dels betydelige beslag. Blant annet tok politiet med seg datautstyr og dokumenter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.