Gå til sidens hovedinnhold

Toll-smell for norske investorer

Torstein Tvenge og andre norske investorer som har satset tungt i svensk alkohol-bransje, går et vanskelig år i møte. Svenske forbrukere får etter årsskiftet ta med seg nærmest ubegrenset med alkohol inn i Sverige fra andre EU-land.

- Fortsetter det over lang tid slik som nå, kommer vi ikke utenom kutt i antall ansatte. Den økte grensehandelen sprer også en illegal handel. Dette gir ikke importørene en fair sjanse til å konkurrere, sier administrerende direktør Fredrik Siösteen i norskeide Philipson & Sönderberg.

I likhet med resten av importbransjen mener Siösteen at svenske myndigheter må harmonisere beskatningen på alkohol i Sverige med resten av Europa.

Investor Torstein Tvenge, som sammen med Leif Strøm og Steinar Mikkelsen er storaksjonærer i Scandinavian Beverage Group (SBG), tror selskapet må kompensere med kostnadskutt og økt volum av kvalitetsmerker.

SBG har en markedsandel på 13 prosent i det svenske markedet. Foruten eierskap i Philipson & Söderberg, er selskapet eksponert gjennom datterselskapene Bibendum og Premium Wines Sweden.

Sverige presses hardt av sine naboland. Etter at Danmark satte ned alkoholskatten, sank spritsalget i Sør-Sverige med hele 17 prosent. Fortsetter dette, vil svenskene snart handle like mye alkohol i utlandet som på Systembolaget.

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter