*Nettavisen* Økonomi.

Tomra i fritt fall på børsen

Foto: Scanpix/Terje Bendiksby

Tomra åpnet dagen på 36 kroner, ned 18 prosent fra onsdagens sluttkurs. Selskapet varslet igår ettermiddag markedet at det heller ikke i første kvartal vil lande noen kontrakter i Tyskland innenfor engangsemballasje.

11.03.04 10:55

I tillegg varslet selskapet tall for første kvartal som er langt svakere enn markedet har ventet seg. Tallene viser at Tomra som skal være vekstselskap, ikke har klart å vokse fra første kvartal ifjor til første kvartal i år.

- Tallene avviker helt klart endel fra konsensus i markedet, sier Tomras konsernsjef Erik Thorsen.

Han viser til at Tomra har nådd et metningspunkt i EU og USA, og at fortsatt vekst for Tomra nå, vil være under forutsetning av at det tyske markedet åpner seg.

- Skal vi klare å leve opp til de vekstambisjonene vi har, er det under forutsetning av at det tyske markedet åpner seg, sier Thorsen.

Tomras salg i Tyskland har lenge vært det store spenningsmomentet rundt selskapet etter at myndighetene i Tyskland innførte pant på engangsemballasje. Men fortsatt har ikke Tomra klart å lande noen kontrakt for panteautomater av denne typen.

Gårsdagens melding fra selskapet bærer bud om at det heller ikke er noen slike kontrakter i sikte for Tomra i den nærmeste fremtid.

- Basert på de mange spørsmål knyttet til de kortsiktige utsiktene for Tomra i forbindelse med automatisering av pantsystemene for engangsemballasje i Tyskland, ønsker Tomra å kommunisere forventningene til 1. kvartal 2004. Tomra presiserer at man ikke forventer ordre i 1. kvartal 2004 knyttet til pant på engangsemballasje i Tyskland, og som kan få betydning for omsetning og resultat i kvartalet, heter det i meldingen som altså sendte kursen ned i dag.

Thorsen viser til at det tross manglende kontrakter så langt, er stor aktivitet i Tyskland på test-nivå og diskusjon om automater.

Like viktig som manglende kontrakter i Tyskland, var tallene som ble varslet for 1. kvartal i meldingen. Og disse var altså skuffende svake.

- Tomra forventer derfor en flat utvikling i både omsetning og driftsresultat i 1. kvartal 2004 sammenlignet med 1. kvartal 2003. Selskapet forventer å nå en omsetning på cirka 550 MNOK (mot 530 MNOK i første kvartal 2003), og et driftsresultat på nivå med 1. kvartal 2003 som var 30 MNOK, heter i meldingen Tomra.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.