Gå til sidens hovedinnhold

Topp-professor tok taxi for en halv million på under tre år

Universitetet i Oslo vedgår svikt i rutiner, mens professoren stusser over at det ikke har blitt slått ned på før.

I løpet av en periode på to år og åtte måneder har professor Nils Christian Stenseth (69) tatt taxi på det offentliges regning for over en halv million kroner. Det skriver VG lørdag.

De har fått innsyn i Stenseths bruk av et taxikort som han har fått utlevert av Universitetet i Oslo. Oversikten, som gjelder for perioden 15.12.15 til 15.08.18, viser ifølge avisen at Stenseth har brukt kortet nesten 1.300 ganger i løpet av perioden, noe som har gitt en prislapp på rundt 512 000 kroner.

Selv forteller professoren til avisen at han mener å ha brukt omkring 200.000 kroner i året på taxi over en periode på syv til åtte år og at han er overrasket over at universitetet først grep inn i fjor sommer. Om noen hadde satt ned foten ville han ha endret adferd, sier han.

Topp-forskeren forteller om en hektisk hverdag med mye jobb, der han er avhengig av å komme seg mye rundt, og mener turene til over 500.000 de siste nesten tre årene har vært nødvendige. Han tar dog selvkritikk på ha tatt taxi mellom hjemmet på Frogner og jobben på Blindern og sier han vil betale tilbake beløpet for disse turene.

– Det er jo mye penger. Men det må sees i et perspektiv. Hadde jeg kjørt taxi for 200 000 i året av ren latskap, så hadde det vært forferdelig. Men det er for å gjøre jobben min. Jeg har et ekstremt stressende liv, men jeg stresser ikke. Og det har en pris. Den prisen er blant annet bruk av drosjer, sier Stenseth blant annet til VG.

Universitetsdirektør Arne Benjaminsen forteller VG at de ikke har indikasjoner på at bruken av taxi, som VGs oversikt over nesten tre år viser, er tilfellet hos flere, og mener det er et enkelttilfelle, som han forteller ble avdekket i 2018. Han forteller de har et system for internkontroll, og at dette har vært en rutinesvikt.

Han og kommunikasjonsdirektør Berit Kolberg Rossiné, kan foreløpig ikke svare på om taxibruken gjelder for flere år tilbake i tid.

Stenseth på sin side mener ordningen er helt åpen, uten at taxibruken hans har blitt slått ned på tidligere.

Les også: Inkassoselskapene hadde 8,6 millioner saker i 2017

Les også: Bilfritt Oslo: Hogger alle trærne for miljøet

Kommentarer til denne saken