CONTINENTAL HOTEL (Nettavisen): – Vi går inn i en verden med mye mer differensiering, der man ikke har én faktor som er overveldende som vi har hatt de siste årene, sier Mohamed El-Erian til Nettavisen på Skagens nyttårskonferanse.

Faktoren han sikter til er likviditet.

Den verdensberømte samfunnsøkonomen som er president for Queens 'College, sjeføkonomisk rådgiver i Allianz og skriver for Financial Times tror alle som investerer må tenke nytt i årene som kommer.

– Må være mer selektiv

Norske sparere får ofte høre av forbrukerøkonomene at passive fond lønner seg. Men El-Erian anbefaler det motsatte.

– Når du har en faktor som er overveldende bringer det enten alt opp eller ned. I en slik verden har man lyst til å investere passivt fordi man sparer på avgiftene. Det var gårsdagens verden. I dagens verden har man mer differensiering. Med unntaket av de mest effektive segmentene i markedene, må man være mer selektiv. Her snakker vi om ting som bedriftsobligasjoner og framvoksende markeder.

El-Erian oppfordrer alle som ønsker å investere i dagens marked å lære om egen investeringsatferd.

– Forstå hvordan du reagerer når du møter virkelig ubehagelige markeder. Volatilitet kommer til å bli med oss.

Noen sektorer vil klare seg bedre enn andre i året som kommer.

– Vi kommer til å se segmenter som vil tjene på omstruktureringen av forsyningskjedene. Vi kommer til å se segmenter som tjener på skiftet mot renere energi og en grønnere økonomi.

– Dette er kontraintuitivt

– Vi kommer også, og dette er kontraintuitivt, sier El-Erian før han stopper litt opp og legger til:

– Du har noen segmenter som er et rot, men som er priset virkelig, virkelig lavt. Argentina er et eksempel på dette.

Videre påpeker El-Erian at noen segmenter innenfor teknologi vil være attraktive i året som kommer, men at man må være selektiv.

– Den generelle kjærlighetsaffæren med «tech» kommer ikke til å komme tilbake i nærmeste fremtid. Det kommer til å være mye mer selektivt enn det har vært i fortiden og der blir aktiv investering veldig viktig. Det er noen tech-navn som kommer til å finne dette året med utfordrende likviditet vanskelig, avslutter El-Erian.

– Inntreffer veldig sjelden

Storebrands leder for allokering og globale renter i Storebrand Asset Management, Olav Chen, forteller at han fortsatt anbefaler fonds- og aksjekunder å tenke langsiktig.

– Jeg tror fortsatt 2023 blir et ruglete år. Det er fortsatt mye usikkerhet rundt inflasjon og renter. Det jeg tror blir hovedtemaet i 2023 er vekst, og om man får en «myk» eller «hard» landing, sier Olav Chen til Nettavisen.

Med det mener han hvordan effektene av den pengepolitiske innstramningen vil bremse økonomien. Selv tror han på «hard» landing.

– Hvis man ser på de siste 12 resesjonene i USA, er det to ganger det har vært en såkalt «myk» landing. «Myk landing», det man håper på nå, er egentlig noe som inntreffer veldig sjelden.

– Det kommer til å gå bra litt lengre, kanskje gjennom 2023 også. Men når det først smeller økonomisk, vil det smelle ordentlig nå også.

Her spår han at arbeidsledigheten stiger mer enn to prosentpoeng, som er verre enn det man i dag forventer.

Chen tror ikke smellen kommer første halvår av 2023.

– Jeg tenker at det i andre halvår av 2023 eller i 2024 er stor sannsynlighet for at vi vil oppleve en resesjon i form av at arbeidsledigheten øker betydelig.

Hvis du har 10.000 kroner i dag er det en fondstype Chen anbefaler:

– Jeg er programfestet til å si at man putter det i et kombinasjonsfond, som er aktivt forvaltet også. Vi har mange fond som er ganske lik strategien oljefondet har. Kall det litt kontrær – man kjøper når alle andre selger og er mindre positive når andre er euforiske.

Porteføljeforvalteren understreker at de fleste er nok litt negative til markedet i disse dager.

– Men småsparerne får ofte høre at aktive fond ikke er noe for dem?


– Jeg er uenig der. Jeg tror det viktigste for småsparerne er å ha en langsiktig plan, og vite hvor mye risiko man tåler – som ofte henger sammen med hvor lang horisont man har.

Her påpeker Chen at folk flest ikke kan ha et evighetsperspektiv, slik Oljefondet har.

– Men aksjer har vist historisk at de gir bedre avkastning, så man bør ha en aksjeandel som kanskje er høyere enn 50 prosent.

Avslutningsvis trekker også Chen fram fremvoksende markeder som en investeringsmulighet som kan kortsiktig prestere i 2023.

– Det går også på gjenåpningen i Kina etter pandemien. Samtidig er det litt risiko der med tanke på geopolitikk.

– Vi liker også verdiaksjer fordi verdiaksjer er speilbildet av vekstaksjer, og vekstaksjer er litt sensitive for rentebevegelser. Vi tror rentene vil holde seg høye lengre enn hva mange venter, og det er negativt for vekstaksjer.