- Antakeligvis får vi en vesentlig sterkere krone fremover, forteller sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen til Nettavisens podkast «Stavrum & Eikeland».

Andreassen trekker frem flere faktorer som vil påvirke den norske kronen.

- I våre naboland velger de å holde renten på null og i negativt lende, noe som vil gjøre at den norske kronen vil bli sterkere, forklarer Andreassen i podkasten.

- Og så skal vi bare øke på, og da blir det mer attraktivt for utenlandske investorer som sitter nå med negative rente på sin innskuddskontoer i Europa, å søke veien til Norge, legger han til.

Les også: Norges Bank hever styringsrenten - spår fire økninger innen ett år

For å få plassert penger i det norske markedet må utenlandske investorer først kjøpe kroner.

- Kommer det mange nok av dem, noe det trolig vil gjøre, så vil de by opp verdien av den norske kronen for å få kjøpt disse rentebærende papirene denominert til norske kroner, og det vil trekke kronekursen opp, påpeker Andreassen, som tror kronen kan komme tilbake på nivået det var på for åtte-ni år siden, så en euro kostet under åtte kroner.

Det er godt nytt for nordmenn i utlandet og folk som kjøper importerte varer, men negativt for norsk eksport og norsk økonomi mer generelt.

Hør hele episoden med Jan Ludvig Andreassen her:

Det grønne skiftet

Størst forskjell fra den norske kronen, ser vi ser mot den svenske kronen, ifølge Andreassen. I Sverige har de valgt en helt annen rentestrategi.

- De kunne valgt å heve renta, men i Riksbanken i Sverige har de valgt en kurs som sikrer lav rente og god konkurranse for næringslivet ved en svak kronekurs. I Norge gjøres det motsatte, forteller han til Stavrum og Eikeland.

Kronekursen har også stor påvirkning for det grønne skiftet, påpeker Andreassen.

- Faktum er at kronekursen er veldig viktig for det grønne skiftet. Ikke bare fordi man får redusert harryhandel og «Granka»-turer ved å ha en svak krone, men også fordi man får bygd ny næringsvirksomhet, sier han.

Les også: Toppøkonom: - Flytt politikerne ut av Oslo og spar 30 milliarder

I september var Andreassen på en konferanse i Orkdal, der var Norsk Industri som la frem sitt prosjekt for batteriproduksjon i Norge, en produksjon som konkurrere mot et motsvarende svensk prosjekt.

- Når svenskene har lav rente og valutakurs så står de sterkt til å få den batterifabrikken, i tillegg til at de også har en fot innenfor EU, forklarer han.

Ødeleggende for økonomien

Det er mange langsiktige mål for norsk økonomi som denne sterke kronen og høyrentepolitikken ødelegger, mener økonomen:

- Det vi ser inn i neste år er en vekst i industriinvesteringene, og dessverre et større fall i olje- og energiinvesteringene, slik at nettoen blir negativ. Nok et argument for å det ikke var noen grunn til heving av renta, forteller Andreassen.

Samtidig trekker han frem at det er en positivitet i norsk næringsliv som må utnyttes.

- Det jeg tror er at mye av positiviteten har noe av sin bakgrunn i svak kronekurs, vi er mer konkurransedyktige enn vi har vært på lenge. Husk at vi var nede på 7,5 for Euro, nå er vi oppe på 10. Men vi har vært oppe på 11 og 12, uten inflasjon.

Derfor mener sjeføkonomen at man bør forsøke å få kursen opp mot 11 og 12 kroner for euroen, fremfor ned mot 8 og 7 igjen.

Les også: Boligprisene gikk ned i september: Eksperter er usikre på tiden framover