Etter urovekkende meldinger fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet (FHI) er det duket for nye og skjerpede korona-tiltak mandag kveld.

Folkehelseinstituttet betegner koronasituasjonen som svært alvorlig. Antallet smittetilfeller øker raskt og etterfølges av økt antall innleggelser.

– Vi er stadig mer bekymret for utviklingen. Vi ser at vi har et høyt antall smittede. Det etterfølges av en økning i innleggelser, og med de scenarioene som nå foreligger, så ser det ut til at antall smittede vil gå dramatisk opp i løpet av den nærmeste tiden, sier avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet (FHI) til NTB.

Les også: Intensivplanen ble ikke fulgt, og nå kommer innstramminger: – De har sovet i timen

- Nedstenging eller kaos!

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen tror ikke det er noen vei utenom drastiske tiltak, og mener Norge kunne ligget langt bedre an nå med strengere tiltak før.

- Kina, med 1,4 milliarder innbyggere, har langt færre covid-tilfeller enn vi har nå. De har stengt grensene, og det har virket. Nå har vi valget mellom å stenge helt ned eller å brenne inne med covid og overbelaste sykehusene med covid-pasienter i korridorene.

I en modellering av smittesituasjonen beregner FHI at det om tre uker kan bli opp mot 90.000 og 300.000 nysmittede og 50 til 200 innleggelser per dag dersom tiltakene ikke bremser epidemien betydelig.

Les også: Denne vaksinegrafen vekker uro hos FHI-overlegen: – Antydning til svekkelse mot alvorlig sykdom

- Vi har råd til dette

Det er 358 koronapasienter innlagt på sykehus mandag, 27 flere enn søndag. Dette er nok en rekord for antall innlagte.

– Vi har gitt råd til regjeringen om ytterligere kontaktreduserende tiltak, og også noen målrettede tiltak. Og så er det regjeringen som fatter beslutningen, sier Vold.

Andreassen mener det ikke eksisterer gode økonomiske argumenter for å holde landet åpent. Oljefondet har tjent 2.000 milliarder kroner bare etter at landet først stengte ned 12. mars 2020, og landet har derfor masse midler å kompensere med, mener Andreassen:

- Vi er verdens vakreste land, så hvorfor stenger vi ikke ned grensene? Og hvorfor er det viktig med flatfylla ved juletider? Nå har vi kommet litt bakpå og oppdaget at vaksinene beskytter dårligere enn vi trodd. Det er sprengt kapasitet allerede før smitten virkelig tar av.

Les også: FHI: Tredje dose ikke nok for å kontrollere omikronspredningen

- Gi 50.000 til alle

Andreassen har en enkel løsning for folk som vil bli rammet ekstra hardt av en nedstenging:

- Gi et flatt «stipend» på 50.000 kroner skattefritt til alle som jobber i restaurant- og hotellnæringen. Gjør det enkelt, bare gi en «sjekk» til alle ansatte.

Det er langt bedre å stenge ned enn å holde åpent når ingen kommer, mener økonomen:

- Jeg var i Trondheim forrige onsdag. Det var jo ingen folk ute, en lille-lørdagrett før jul! Det verste er som nå - at man holde det oppe uten at noen kommer. Så da synes jeg vi heller skal stenge ned og gi alle en raus kompensasjon - direkte utbetalt til de ansatte.

- Hva med utenlandsk arbeidskraft som norske virksomheter er helt avhengig av?

- Det har gjort seg avhengig av å ha folk på slavelønninger. Å sikre fri flyt av billig arbeidskraft er ikke en statlig oppgave.

Regjeringen presenterer de nye tiltakene under en pressekonferanse kl. 20 mandag kveld.