Gå til sidens hovedinnhold

Toyota ber om statlig lån

For første gang på 59 år går Toyota med underskudd.

Private investorer krever opp til 50 prosent høyere rente for å kjøpe opp Toyotas gjeld.

Det er ikke den gigantiske japanske bilprodusenten interessert i, og kommer til å be om et lån på 200 milliarder yen - 14,3 milliarder norske kroner fra japanske myndigheter, det melder Bloomberg News - og siterer den japanske TV-kanalen NHK.

Taper stort
Toyota har ikke gått med underskudd de siste 59 årene, men forventer et tap på 350 milliarder yen (rundt 24 milliarder kroner), etter at salget stupte i USA med 31 prosent i siste kvartal.

Dermed følger Toyota i sine amerikanske konkurrenter General Motors og Chryslers spor, som begge måtte be om finansiell støtte fra myndighetene.

- Toyota må benytte seg av alt de har muligheten til for å komme seg igjennom den ekrisa. Penger er en mangelvare for tiden, sier Hitoshi Yamamoto - administrerende direktør i Fortis Asset Management Japan Co.

Valuta
Bilprodusenter bruker vanligvis penger til å låne til sine kunder, slik at salget holdes i gang. Pengene de nå eventuelt får fatt i vil bli tilbudt som lån til nordamerikanske kunder.

- Japan kommer til å bruke noe av landets beholdning av utenlandsk valuta til å finansiere hjelpen til japanske selskaper som opererer i utlandet, sier Japans finansminister Kaoru Yosano.

Kommentarer til denne saken