*Nettavisen* Økonomi.

Trangt i døra til Oslo Børs

Det er hele 26 selskaper som er på vei mot børs. En dobling av indeksen det siste året og mye friske penger i markedet er grunnen til at de alle kommer nå. Se listen her.

19.03.04 08:01

Etter tørke på Oslo Børs i form av nye selskaper, er det nå en lang liste med selskaper som har ambisjoner om å ta selskapet på børs den nærmeste tiden.

Først ut er Yara. Landbruksdivisjonen i Norsk Hydro skilles ut og noteres fra 25. mars. Yara er altså nestemann, men Opera Software fikk æren av å stå for den første noteringen i år. Opera hadde sin første dag på børsen 11. mars.

Bare to ifjor
I 2003 var det kun to nye selskaper som fant veien til børs, Norwegian og NextGenTel, og disse kom begge på børs i desember. Frem til da var det ingen, bortsett fra TFDS i mai som ikke var en ”ren” notering som sådan. Og det var 30 selskaper som ble tatt av børs i 2003.

- Endel av de selskapene som kommer på banen nå, er selskaper som har hatt ambisjoner om børsnotering en god stund, men de har sett an markedet, sier pressetalsmann Tor Arne Olsen ved Oslo Børs.

- Mye penger i markedet
- Det er ikke tilfeldig at de kommer nå. Det er mye penger i markedet og indeksen har doblet seg på ett år, fra februar ifjor til februar i år. Det er timing det er snakk om, sier Olsen.

Han viser til at situasjonen nå er helt motsatt av hva den var for ett til to år siden. Da var det vanskelig å hente inn friske penger, og prisen ville kanskje bli lavere enn man mente den burde være.

Emisjonen i Opera Software i forkant av børsintroduksjonen tidligere denne måneden, viser at det er enorm etterspørsel nå. Emisjonen ble overtegnet mer enn 20 ganger.

Cermaq og Catch neste
Etter Yara er det ventet at havbruksselskapet Cermaq og bredbåndsselskapet Catch Communications står for tur. Selskapet varslet tidligere i uken at de sikter seg inn på børsnotering fra 29. mars.

Mamut er en annen børskandidat som kan være like rundt hjørnet. Selskapet har gått svanger med børsplaner i årevis, og er trolig klare til å trykke på knappen når som helst.

Men listen over børskandidater er lang etter dette. Neste børsstyremøte er 24. mars og i teorien kan et selskap som blir godkjent, være på børs dagen etter, ifølge Olsen. Men normalt vil det gå 2-4 uker fra et selskap godkjennes av børsstyret til første noteringsdag.

Nye på børs
Disse selskapene har alle uttalte planer om børsnotering:

A-Viral
Axxessit
Biotec Pharmacon
Bjørge
Bluewater Insurance

Bravida
Catch Communications
Cermaq
Dynal Biotech
Dynapel

Dyno Nobel
Glucomed
InfoCare
Mamut
Marine Harvest

Nefo Fender Forsikring
Odfjell Drilling
Plantasjen
Protector Forsikring
Powel

Questerre Energy
Scanwafer
Stolt Sea Farm
Telitas
Trolltech

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag