Gå til sidens hovedinnhold

Transportstreik rammer små produsenter

Siden 1990 har norske landbruksministere kjempet for å bygge opp små produsenter av matvarer. Nå struper transportstreiken flere av dem.

Gigantene blant matvareprodusentene klarer seg bra, mener Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon (HSH).

– De store samvirkebedriftene, som Tine og Gilde, kjører varer selv og er dermed ikke rammet av streiken. De mindre konkurrentene er det verre med, sier informasjonssjef Jarle Hammerstad til NTB.

Små produsenter av ferskvarer som ost, egg og grønnsaker sliter under streiken. De har ikke samvirkenes kapital å tære på.

Eggprodusenten Espeland på Jæren, Nordfjord Kjøtt, Spis og Synnøve Finden er blant utfordrerne til tidligere monopoler som streiken skaper problemer for.

Men også større produsenter, som Delikat, Denja, Mills, Kavli, Stabburet og Kraft Foods har meldt om problemer til HSH.

Også grønnsakprodusenter sliter. Store deler av norsk agurkproduksjon på nærmere 300 tonn i uka kan bli kassert som følge av streiken, skrev Nationen tirsdag.

1.300 arbeidstakere er nå tatt ut i streik eller utestengt gjennom lockout. Nå kommer permitteringene i bedriftene som rammes av streiken.

2.500 arbeidstakere permitteres allerede denne uka. Neste uke får de følge av ytterligere 1.500 arbeidstakere. HSH frykter oppsigelser som følge av streiken.

– Det har vært et møysommelig arbeid for å bygge opp konkurranse i matvaresektoren. Mange av nykommerne har ikke økonomisk styrke til å takle en langvarig streik. Noen av dem har så dårlig økonomi at det kan bli oppsigelser, sier Jarle Hammerstad.

Tirsdag varslet verken HSH eller transportarbeiderne om nye uttak i streik eller lockout. Dette må varsles fire dager før streikeuttaket eller lockouten trer i kraft. Dermed blir ikke streiken utvidet før tidligst neste uke.

(NTB)

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?