Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Traurig start for it-selskapene

Sliter med å komme på offensiven.
Sliter med å komme på offensiven. Foto: Bård Ove Molberg (Nettavisen)
Sist oppdatert:
It-aksjene har steget kraftig, men resultatene fra Ementors Arne A. Jensen og de andre er ikke mye å hoppe i taket for.

Denne uken har fire av børsens it-selskaper presentert sine tall: Tandberg Data, Software Innovation, EDB ASA og Ementor.

Software Innovation og EDB leverte tall som vare bedre enn ventet, men de røde tallene dominerer. For 2003 hadde Software Innovation et driftsunderskudd på 10 millioner kroner, mens EDB tapte 63 millioner etter skatt.

Skuffet

Tandberg Data og Ementor skuffet markedet med sine tall torsdag, og kursene er ned mellom tre og fire prosent på Oslo Børs.

Tandberg Datas resultat for fjerde kvartal er riktignok positivt med 10 millioner kroner, men det er en nedgang på syv millioner fra samme periode i fjor.

Kanonoppgang

Aksjekursene i it-selskapene har steget kraftig det siste året, i takt med den generelle børsoppgangen:

EDBASA + 150 %

Software Innovation + 250 %

Tandberg Data + 780 %

Ementor + 190 %

It-aksjene har vært heite lenge. Ifølge Finansavisen står de for hver femte krone som omsettes på børsen. Markedsverdien varierer fra 519 millioner kroner for Software Innovation, til hele 4,1 milliarder for EDB ASA.

Selv for Tandberg Data, som kan skilte med det sterkeste resultatet av de fire for 2003, er forholdet mellom pris og fortjeneste – såkalt PE – solide 17.

Markedet er trått

For ikke å svartmale fullstendig, skal det sies at resultatene er i bedring for enkelte av selskapene. Men nedbemanning og kostnadskutt har mye av æren.

I følge kvartalsrapporten til EDB-konsernet, lar veksten fortsatt vente på seg. Ementors toppsjef Arne A. Jensen ga derimot uttrykk for optimisme:

- Vår topplinje i fjerde kvartal tolker vi som at markedet er bedre og at vi er godt akseptert. Vi er relativt optimistiske med hensyn på 2004, sa han på en presentasjon torsdag, ifølge nyhetsbyrået TDN Finans.

Tvil

Analytikere og forvaltere har ulike oppfatninger om oppgangen vil vare.

Steinar Strømsnes i Sundal Collier Fondsforvaltning tror på aksjemarkedet generelt, og it-aksjer spesielt.

- Veldig mange investeringer ble gjort i forkant av 2000-årsskiftet og det begynner å bli modent for utskiftning. Selv om mange bedrifter sier de ikke skal investere i nytt it-utstyr, sier ofte tallene noe annet, sa Strømsnes til DN i begynnelsen av måneden.

Aksjerådgiver og pessimist, Svein Haga, er ikke nådig.

- Jeg synes når det gjelder it-aksjene, så begynner det å ligne det vi så under siste oppgang. Jeg ser at også de som går med underskudd, har steget mye, sa han til TV 2 Nettavisen den 17. januar.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!