Gå til sidens hovedinnhold

Tre gode rentenyheter

Lånekassen setter ned renta. Men det er ikke den eneste gode rentenyheten.

Lånekassen varsler mandag at de fra 1. januar setter ned fastrenta for studielån. Også Husbanken varsler billigere lån. Samtidig melder Dagens Næringsliv at rentemarkedet nå priser inn et betydelig fall i pengemarkedsrenten ned mot 3 prosent i andre kvartal. Det er langt lavere enn det Norges Bank har sett for seg det kommende året.

– Dersom denne spådommen slår til, kan norske huseiere glede seg til en boliglånsrente under 4 prosent før solkremen og badebuksa hentes fram, sier Gunnar Torgersen i Holbergfondene.

Den beste flytende boligrenten ligger i dag på like under 6,7 prosent.

Spar minst 5000: Flytt lånet her

- Fastrente på 4,6 prosent

Lånekassen varsler mandag at de fra 1. januar setter ned fastrenten for studielån.

Det blir mulig å binde studielånsrenten for tre år på 4,6 prosent. Dette er over to prosentpoeng lavere enn den flytende renten som er 6,8 fra 1. januar, opplyser Lånekassen.

Slik blir satsene for fastrente på studielån i Lånekassen fra 1. januar:

  • 3 års bindingstid: 4,6 prosent
  • 5 års bindingstid: 4,8 prosent
  • 10 års bindingstid: 5,2 prosent

Lånekassen opplyser at mange reagerer på at de setter renten opp når andre setter renten ned.

Måten renten på studielånet bestemmes, gjør at den endres seinere enn rentene ellers i markedet. Den flytende renten fra 1. januar bestemmes av renteobservasjoner i juli, august og september. Den faste renten fra 1. januar bestemmes av renteobservasjoner i november.

- Lånekassen ligger altså etter markedet. Vi øker renten vår senere enn bankene, og vi setter den ned senere enn bankene. Ingen taper på dette, sier informasjonssjef i Lånekassen, Astrid Mjærum i pressemeldingen.

Hun opplyser at de som vurderer å binde renten, kan vente til etter 1. januar med å bestemme seg.

- Da blir den flytende renten for andre kvartal 2009 endelig fastsatt, og grunnlaget for valget er bedre, anbefaler Mjærum.

Den flytende renten fra 1. januar blir på 6,8 prosent, men ser ut til å synke til 6,2 prosent fra 1. april dersom dagens rentenivå holder seg ut desember.

Søknadsfristen for å binde renten fra 1. januar, er 10. januar 2009. De som ikke aktivt velger fast rente innen fristen, beholder flytende rente.

Husbanken setter ned fasterenta

Husbanken varslet også mandag at de setter ned fastrenta for tre år fra 5,3 % i desember til 4,1 % fra 1. februar 2009.

Samtidig setter de ned fem års fastrente med 0,8 prosentpoeng.

- Dette fastrentetilbudet for tre år ligger mer enn to prosent under den flytende renten på samme tid. Dette er et godt tilbud for de av våre kunder med lån med flytende rente som ønsker lavere og forutsigbare renteutgifter raskt, sier forvaltningsdirektør Mabel Johansen i Husbanken.

(NTB/Nettavisen)

Kommentarer til denne saken