Gå til sidens hovedinnhold

Trekk fra eiendomstapet på skatten

Her er den eneste gladmeldingen til deg som må selge hus og hytte fordi lånet er for dyrt.

Med fallende boligpriser, økende arbeidsledighet og usikker økonomisk fremtid kan de uoverkommelige låneutgiftene til boligen eller hytta du kjøpte i fjor sende deg utfor det økonomiske stupet.

Den eneste gladmeldingen i så måte er at eiendomstapet kan trekkes fra på skatten dersom du oppfyller noen enkle kriterier.

Bolig eller investering
- Det sentrale spørsmålet er om en eventuell gevinst på eiendomssalget ville utløst en skatteforpliktelse. Hvis så er tilfelle så vil et eventuelt salg med tap også utløse et tilsvarende skattefradrag, sier leder for skattefaglig avdeling i Skattebetalerforeningen, advokat Gry Nilsen, til Nettavisen.

Reglene er i utgangspunktet enkle, men de skiller seg når det gjelder boligeiendom og fritidseiendom. Vi tar den første kategorien først; boligeiendommen.

- Spørsmålet her er om du kunne solgt boligen skattefritt. Dersom du selv har bodd i en bolig i ett år eller mer kan eiendommen selges skattefritt. I så tilfelle kan du ikke trekke fra et eventuelt eiendomstap på skatten. For å få fradrag må du ha bodd der i mindre enn ett år fra du kjøpte til du solgte, og du må selvfølgelig ha hatt et verditap i forhold til kjøpesummen, sier Nilsen.

Spar penger med Nettavisen:
Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener
Minrente:
Bytt bank og få bedre lånevilkår
Meglerguiden: Finn billigst og best boligmekler
Mittoppdrag: Få tilbud fra håndverkere

Dersom du har investert i en eiendom som blir leid ut, men som du av en eller annen grunn må selge med tap, er reglene anderledes.

- Dersom du har leid ut boligen din i ett år eller mer kan du som en hovedregel trekke fra et eventuelt tap ved salg på skatten. Dette gjelder selvfølgelig også en utleiebolig. Igjen gjelder at en eventuell gevinst er skattepliktig, og dermed er et eventuelt tap fradragsberettiget, sier Nilsen.

Andre hytteregler
For fritidsboligen er reglene anderledes. Her er kravet at man kan eie fritidsboligen i inntill fem år før man kan selge skattefritt.

- Det betyr at et verdifall ved salg innen fem år etter at man kjøpte fritidsboligen vil utløse fradragsrett. En typisk situasjon her er samlivsbrudd der ingen av partene har råd til å betale ut den andre, sier Nilsen.

Kommentarer til denne saken