– Det hersker krisestemning i vårt bransjeledd, sier Knut Strand Jacoben, adm. dir. i Byggmesterforbundet, til DN.

Prisen på trelast har skutt til værs det siste året.

Høy byggeaktivitet i USA og et barkebilleangrep i Canadas skoger har gjort europeisk trelast ettertraktet.

Statistisk sentralbyrå kan melde om at byggekostnaden for grunnmur for eneboliger i tre har økt med 10,8 prosent de siste tolv månedene.

– Dette betyr at en enebolig som for et år siden kostet fire millioner kroner, nå koster 432.000 kroner mer. SSBs indeks henger noe etter, så den reelle prisveksten er større, og veksten vil fortsette fremover, sier kategoridirektør Tore Aasen i byggevarekjeden Mestergruppen.

I tillegg er prisoppgangen drevet av økte priser på råvarer som stål, tre og kjemikaler.

Aasen forteller at trelastprisene kan stige med 35 prosent de neste månedene. Bransjen tror prisene først vil stabilisere seg og potensielt gå ned i 2022.

Les også: Hyttemarkedet koker - så mye kan du tjene skattefritt

I tillegg peker direktør Pål Erichsen i leverandørfirmaet Optimera på koronakrisen som en grunn til at etterspørselen har økt.

– Salget har økt som følge av større miljøfokus og interesse for tre som byggemateriale. Ufrivillig mye tid hjemme under koronakrisen har satt folk i gang på egen hånd og gjennom prosjekter med byggebransjen, sier Erichsen.

En familie DN har pratet kjøpte en tomt i 2019 hvor de er i gang med å bygge hytte. Da beregnet de en pris på 25.000 kroner per kvadratmeter basert på materialpriser på det tidspunktet.

Nå antar familien at hytta kommer til å koste de 400.000 kroner mer enn budsjettert.

Les også: Dagligvarekjempen Orkla advarer om prissjokk for norske forbrukere

Nettavisen har tidligere omtalt trelastpriser i juni. Da var prisene på vei ned. Administrerende direktør i Treindustrien, Heidi Finstad, påpekte den gang at markedet var veldig ustabilt.

– Vi konstaterer at alle byggevarer er i en ustabil situasjon, og det er veldig krevende situasjon da man må tilpasse produksjonskapasiteten etter den reelle etterspørselen. Vi skal ivareta de norske kundene, altså byggmestre, boligprodusenter og byggevarekjeder, som er i en krevende situasjon, midt i høysesongen, sier Finstad.

Som en del av et internasjonalt marked blir prisene også påvirket av makroøkonomiske trender.

– Treindustrien er en del av byggenæringen og vil utvikle seg i takt med denne. Rentenivå, inflasjon, arbeidsledighet og offentlig pengebruk vil spille inn. Norge er et lite land med en åpen økonomi som påvirkes av det internasjonale markedet, sier hun.

Les også: Godt nytt for alle som vil bygge på huset: – Største fall noensinne