Det omstridte kunstsiloprosjektet i Kristiansand med Nicolai Tangen i spissen har en prislapp på 610 millioner kroner.

Prosjektet har vært preget av både budsjettsmeller og det offentlige har måtte gjøre ekstrabevilgninger etterhvert som prosjektet har utviklet seg.

Les mer om det kontroversielle prosjektet i denne saken.

For å kunne realisere prestisjeprosjektet til Nicolai Tangen var det viktig å få på plass store statlige bevilgninger. Etter møter og diskusjoner, endte regjeringen opp med å bevilge 175 millioner kroner i støtte til byggingen av museet.

Nå har Fædrelandsvennen (bak betalignsmur) fått innsyn i en e-post som viser at Nicolai Tangen før statens bevilgning kom på plass, inviterte kulturministeren og sentrale toppbyråkrater til en «spesiell kunstmiddag».

E-posten ble sendt 18. mai 2018, og Tangen takker for sist møte og inviterer kulturministeren med på «en veldig spesiell kunstmiddag» han skal holde sammen med kjendiskokken Jamie Oliver på stjernekokkens «utrolig flotte nye hovedkontor» i London 3. oktober 2018.

Tangen skriver i e-posten til kulturminister Trine Skei Grande (V):

«Så dette blir en kveld med mange interessante mennesker, viktige temaer og topp mat og vin. Stein Sægrov har sagt at han kommer, og det hadde naturligvis også vært spennende å ha selveste kulturministeren til stede. Og kanskje jeg kunne jeg vise henne kunsten på kontoret mitt tidligere den dagen.»

Les mer: Ikke første gang: Ga bort yachtferie til 440.000 kroner til eks-ordfører

Ifølge kulturdepartementet deltok ikke daværende kulturminister Trine Skei Grande på middagen, og hun husker heller ikke å ha blitt forespurt, ifølge Fædrelandsvennen.

Det var statssekretær Frida Blomgren (V) som deltok på middagen, sammen med avdelingsdirektør i Kulturdepartementet, Stein Sægrov.

Kunstsiloprosjektet er et spleiselag mellom Kristiansand kommune, fylkeskommunen, Nicolai Tangen og 5. oktober blir det klart at regjeringen også bevilget 175 millioner kroner til prosjektet.

Les også: Slyngstad: – Jeg er virkelig, virkelig lei meg

Tangen svarer at middagen var kun ment som en måte å bringe norsk kultursektor sammen med internasjonale kulturkrefter.

– Jeg inviterte flesteparten av de jeg kjente innenfor kultursektoren i Norge. Jeg tenkte det kunne være nyttig for alle disse menneskene å bli kjent med de ledende kreftene innenfor den engelske museumsverdenen. Det var overhodet ingen baktanker bak dette, jeg synes bare det er veldig spennende og hyggelig å kunne introdusere mennesker til hverandre slik.

Tangen har vært i hardt vær den siste uken etter VG avslørte at han hadde spandert en «spektakulær tur» med sentrale samfunnstopper i november i fjor. I mars ble det klart at Tangen skulle overta som oljefondsjef etter Yngve Slyngstad. Med på turen var flere personer som ble oppført som Tangens referanse til jobben.

Les mer: Ordfører Harald Furre takket nei til Tangen-tur: – Ville vært feil