Gå til sidens hovedinnhold

Tro på rentekutt svekker krona

Økt tro på at sentralbanksjef Svein Gjedrem kan bli tvunget til å kutte renta ned mot 2 prosent sørger for kronefall i markedet i dag.

Det siste døgnet har den norske krona svekket seg betydelig mot euroen. Kursen i morgentimene tirsdag noteres til 8,23 kroner.

Dermed har euroen styrket seg med drøyt 6 øre det siste døgnet mot krona, og vel 17 øre siden månedsskiftet november desember.

Bakgrunnen for kronefallet er økte forventninger til at Norges Bank skal åpne for nytt rentekutt ved hovedstyremøtet onsdag. Flere analysehus spår at sentralbanken vil varsle en endring i grunnholdningen fra nøytral til " easing".

Krona avhengig av rentebeskjed
Nordea Markets venter videre at sentralbanksjef Svein Gjedrem vil kunngjøre et nytt rentekutt i januar.

"Krona svekker stadig mot euroen, slik at dollarkursen er nær uendret. Men merk at denne svekkelsen er drevet av forventninger om rentekutt. Skulle det slå feil, vil vi raskt se mye sterkere krone", skriver Handelsbanken i morgenrapporten mandag.

Et flertall av analytikerne tror fortsatt at rentebunnen er nådd, og at Gjedrem i beste fall vil bruke grunnholdningen som et skremmeskudd. De fleste forventer dermed fortsatt en høyere rente på vårparten 2004.

- Saddam-effekt kortvarig
Samtidig fortsetter dollarfallet. I natt nådde den amerikanske valutaen en ny bunn mot euroen, da kursen ble notert til 1,2353.

- Saddam-effekten kan ha vært mer kortvarig enn ventet, skriver DnB Markets i morgenrapporten mandag.

"Det synes klart at den psykologiske effekten av at Saddam Hussein er tatt, var svært kortvarig. Nå er markedet igjen opptatt av den geopolitiske usikkerheten og ikke minst USAs voksende underskudd i utenriksøkonomien - og hvordan dette skal finansieres", står det i rapporten.

Følg valutamarkedet her.

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen