HOLMENKOLLEN (Nettavisen): – Jeg kommer til å få en målskive på meg etter dette foredraget, åpner investor Tor Olav Trøim med under paneldebatten om energisikkerhet på Paretos energikonferanse.

Trøim går hardt ut mot politikerne på konferansen. Han hevder de ønsket å øke inflasjonen, og så fikk de gassprisene til å øke, og nå er elektrisitetsprisene skyhøye.

– Gratulerer, dere har virkelig klart dere bra så langt! De har tatt for mye Møller's tran, sier Trøim til applaus fra salen.

Han sier han er glad i å tulle med «Statoil», som nå heter Equinor. På skjermen trekker han frem to sitater fra kvartalsrapportene, hvor de har fire milliarder dollar i inntekter, og at fornybar-delen som forventet har et negativt resultat på 42 millioner dollar.

– Som forventet? For et fornybarselskap, sier han og ler.

Videre forteller Trøim at Rystad Energy-sjef Jarand Rystad fortalte ham at han må investere i fornybar energi, hvorpå Trøim sier at han kontant svarte «nei».

– Jeg har sett sykluser siden 1997 i oljeindustrien. Sitt stille i båten og hold på offshore-aksjene. Det kommer til å være hydrokarbon de neste femti årene, avslutter Trøim.

– Pristak er en dårlig idé

Trøim er i panel med Statkraft-sjef Christian Rynning-Tønnesen, Equinor-direktør Eirik Wærness, tidligere statssekretær og toppsjef i Energy Norway Oluf Ulseth, Schlumberger-styremedlem Maria Moræus Hansen.

For en uke siden foreslo EUs toppsjef Ursula von der Leyen at det settes et pristak på gass for å avhjelpe befolkning og næringsliv i Europa.

Det har ikke så mye for seg, sier Trøim til Nettavisen:

– Det har jeg ingen tro på. Gass er et globalt marked, og så lenge ikke hele verden har et pristak, vil gassen bare flyte dit den kan. Det blir som med Bolsonaro som kan si til velgerne sine at han kan kjøpe billig den russiske gassen Europa ikke vil ha.

– En redaktør i Financial Times mener Norge burde dele inntektene med resten av Europa - hva tenker du om det?

– Det er en god tanke det, hehe… jeg bor jo i UK, så.

– Vinteren vil bli smertefull

– Utfordringen er massiv, og vinteren vil bli smertefull, sier Pareto-sjef Christian Jomaas i sin åpningstale under konferansen.

Han sier videre at de skyhøye energiprisene skaper en energikrise og legger skylda på den strupede russiske gassen.

Jomaas understreker at på tross av høyere produksjon og import, er det fortsatt store mengder som må erstattes. Han mener fornybar energi er en «åpenbar del av løsningen».

– Norge er en energi-superkraft, og vi tror vi vil være en viktig aktør i endringen vil komme, fortsetter Jomaas.

Les også: Toppanalytiker om IEA-sjefens uttalelse: – Det er tull!

Takker Norge

Robert Habeck, visekansler og energiminister i Tyskland sier i en videomelding på årets Pareto-konferanse at energiforsyningene blir strammere, og at de er takknemlige for Norges hjelp.

– Vi har implementert flere støtteordninger til forbrukere for å lette byrden og hjelpe selskaper, vi er i kontakt med våre partnere og EU-kommisjonen for en sterk og harmonisert løsning. Ikke et eneste land kan klare denne krisen alene, sier han.

Han legger til at man må beskytte forbrukerne fra høye priser, og at de arbeider med å fylle gasslagrene. Samtidig forbereder de seg på det verste.

– Norge er en viktig partner for oss. At Russland har bremset gasseksporten har akselerert den fornybare endringen, sier han, og legger til:

– Kjære Jonas, takk for muligheten til å snakke med deg, og muligheten for å snakke på denne konferansen.

Energietterspørselen øker

– Etterspørselen etter energi fortsetter å øke, og den er drevet av bedrede levevilkår og økt befolkningsvekst, sier Pareto Energy Research-sjef Tom Erik Kristiansen i sitt innlegg.

Han poengterer at å øke aktiviteten i oljesektoren ikke vil være lett.

– I tre av de største selskapene mangler 140 ansatte for å levere samme tjenester de gjorde for åtte år siden, med en etterspørsel som er ti prosent høyere.

Kristiansen sier det er flere grunner til at oljeprisen nå er lavere, men spår at den skal opp igjen.

– Usikkerheten for oljefremtiden er tilstede når det er mye snakk om overgangen til fornybar energi.

Videre sier analysesjefen at energikrisen akselererer den fornybare veksten.

Paretos energikonferanse avholdes for 29. gang. Flere kjente energitopper er tilstede, som Aker Horizons-sjef Kristian Røkke, investor Tor Olav Trøim.

– Vi i Equinor gjør alt vi kan

Sjeføkonom i Equinor, Eirik Wærness, sier under paneldebatten på Pareto-konferansen at man må hente så mye gass som mulig på kort sikt.

På spørsmål fra Pareto-partner Nadia Martin Wiggen om hvordan man kan bli energiuavhengig av Russland, og hvordan Equinor bidrar til at dette skal skje, svarer han at det spørs om man tenker kortsiktig eller langsiktig.

– Kortsiktig man må skrape sammen så mye flytende naturgass (LNG) fra markedene i Asia som mulig, sier han, og understreker viktigheten av infrastruktur.

– Det hjelper ikke å sikre mer gass om man ikke kan frakte den.

Wærness legger til at Equinor har en ti prosent høyere gassproduksjon enn fjoråret, som har skjedd takket være avtaler mellom selskaper og regjeringen, som gjør at man kan hente gass raskere enn planlagt.

– Det går noe på bekostning av fremtidig oljeuthenting, så det er en vanskelig balansegang. Det vil også bli ødeleggelse av etterspørsel, og den største utfordringen for Europa er å unngå en stor resesjon, og ukontrollert ødeleggelse av etterspørsel ved at deler av industrien må stenge ned.

På lang sikt sier han tydelig at vi må investere i fornybar energi, og gjøre infrastrukturen klar for mer LNG fra resten av verden, stimulere til gasseksport fra USA og Qatar, og være sikre på at vi kan motta gassen som eventuelt vil sendes til Norge.

– Vi i Equinor gjør alt vi kan for å levere så mye vi kan. Vi åpner alle ventiler, avslutter han.