BJØRVIKA (Nettavisen Økonomi): Investoren var invitert til et stort investeringsseminar på DNBs hovedkontor i Bjørvika i tirsdag ettermiddag. Og det var en optimistisk investor som nå ser fremover etter å ha vært igjennom tøffe tider.

– Jeg er blitt introdusert som en industribygger, men jeg har følt meg mer som industriødelegger. Sist gang jeg ble invitert til å holde foredrag i Norge, var i 2013. Det var om svartedauden i Norge, men jeg visste ikke at jeg skulle bli en del av den selv.

– Hvis noen har lyst til å høre hvordan det er å tape noen milliarder, så er det mildt sagt jævlig. I 2020 var Vålerenga det eneste jeg eide som ikke rykket ned. Det var en relativt surrealistisk opplevelse, det jeg trodde jeg kjøpte var gull, viste seg å være gråstein, sa en selvironisk Trøim til de flere hundre fremmøtte.

Les også: Trøim hadde tapt nesten alt - har tjent tilbake over to milliarder

Optimist

I en periode spilte han Optimist av Jahn Teigen om morgenen.

– Men da selv Jahn Teigen døde, begynte det å bli mørkt.

Hver søndag kveld hadde han krigsråd med sin nestkommanderende Bjørn Isaksen. Det var ikke bare Trøim som hadde ustabil økonomi, men også selskapene han var medeier i. Flere hjalp ham gjennom den vanskelige perioden, blant annet ekssamboeren Celina Midelfart.

– Celina hjalp meg både emosjonelt og finansielt, fortalte investoren.

Folk er naive

Trøim innrømmet derfor at hydrokarbonister har hatt noen slitsomme år, men nå begynner det å se lyst ut. Han ble bedt om et sluttbudskap til de fremmøtte:

– Vi er en utskjelt rase som ikke er bærekraftig, men som leverer 85 prosent av strømmen i verden

Les også: En av verdens rikeste menn kjøper seg inn i Trøim-selskap

– Det viktige er at folk er naive, de skjønner ikke hvor viktig hydrokarboner er, det dekker av 85 prosent av verdens energibehov.

Betydelige underinvesteringer

Trøim tror nå at vi står foran en helt rå oppgang i olje- og gassektoren. Det skyldes det Trøim mener er betydelige underinvesteringer i hydrokarboner.

– Det eneste jeg vet, er at denne syklusen vi har nå mye råere enn noen gang. Vi har hatt 14 år med underinvesteringer, og jeg tror denne syklusen blir helt fantastisk.

– Sorte svaner dukker opp, og jeg har helt klart redusert mine finansiell risiko etter det jeg har vært igjennom. Men uten hydrokarboner går ikke denne verden videre, jeg tror vi vil ha hydrokarboner i 20-30 år til, sa Trøim til forsamlingen.

Milliardæren sa at per i dag er kull vesentlig bedre investering enn bærekraftige grønne investeringer. Trøim tilføyde at han har tro på gass fremover, fordi gass er betydelig mindre C2-forurensende.

Les også: EU vil stoppe russisk olje: - En total katastrofe for Russland

Kull

– Men Kina karbonutslipp har de seneste årene steget mer enn utslippene i resten av verden. Det skyldes kull, så dette er ingen «easy fix».

Trøim understreket at verdens oljelagre nå er historisk lave, det er en fare for at verden ikke får nok olje.

– Uansett hva folk sier, dette kan gå ordentlig galt, advarte han.

– Og selv om hydrokarboner blir vanskeligere og vanskeligere å finne, er det fremdeles en fantastisk business. Selskapene begynner å borre igjen.

Han kom så med sleivspark til de som trodde det grønne skiftet var nært forestående. Miljøaktivisten Greta Thunberg ble brukt som symbolet på den grønne omstillingen.

Ansvarlig

– Litt av problemet er Greta Thunberg-effekten. Jeg er ikke imot det grønne skiftet, og ansvarlige investeringer, men det må skje i ansvarlige former.

– Jeg skjønner ikke hvordan vi skal fikse dette her, men jeg er glad vi har politikere som ordner opp for oss, sa en småironisk Trøim om det grønne energitilbudet.

Og så kom han med erkjennelse om den vanskelige perioden han var igjennom for et par år siden.

– Man blir ikke rik av dårligere tider men ydmyk. Og man lever ikke av aksjekursen men av kontantstrømmen, sa Trøim. Med det siktet han til underliggende inntektsstrømmene.