Gå til sidens hovedinnhold

Tromsdal arrestert for korrupsjon

Finansakrobaten Christer Tromsdal er pågrepet og siktet for korrupsjon. En politimann i Oslo er siktet i samme sak.

Politimannen er siktet for brudd på taushetsplikten, melder VG Nett. Tromsdal ble fremstilt for i Hamar tingrett mandag ettermiddag. Kjennelse er foreløpig ikke klar.

Det er Spesialenheten for politisaker som har etterforsket saken mot Tromsdal og politimannen, og som nå har siktet de to. Etter det TV 2 Nettavisen erfarer har Spesialenheten etterforsket finansakrobaten over lengre tid for en rekke forhold.

TV 2 Nettavisen fikk i ettermiddag bekreftet fra sentrale kilder at politimannen som er siktet i saken er permittert fra politiet.

Pågrepet etter Nokas
Pågripelsen av Tromsdal skjer bare få dager etter at han vitnet i Nokas-saken. Bakgrunnen for dette var at han i en NRK-dokumentar i høst hevdet at han kunne lede politiet til utbytte fra Nokas-saken. I dokumentaren kom det også frem at Tromsdal hadde tilgang på hemmelige politidokumenter.

I Nokas-rettsaken gikk Tromsdal tilbake på sine utsagn i TV-dokumentaren.

Gav dokumenter til Halimi
Under Nokas-rettssaken fortalte Ridvan Halimi at han hadde mottatt hemmelige politidokumenter av Tromsdal. Dokumentene ble funnet hjemme hos Halimi i slutten av 2002.

Sefo har tidligere etterforsket funnet av de hemmelige politidokumentene hjemme hos Nokas-tiltalte Ridvan Halimi. Årsaken var at Halimi på dette tidspunktet var sammen med en jente som jobbet i Oslo-politiet.

- Dette skulle jeg ønske at jeg sa under Sefo-avhøret, for jeg syntes det var veldig trist at hun måtte si fra seg jobben og slutte i politiet på grunn av dette, sa Halimi. Sefo-saken ble senere henlagt, men kvinnen måtte likevel slutte i politiet.

Selv hevdet Tromsdal at dette var tull og mente at Halimi kun ville hevne seg fordi han hadde nevnt Halimis navn i NRK-dokumentaren, noe han trakk tilbake senere.

Hadde politiet i lomma
At Christer Tromsdal har god tilgang til hemmelige politidokumenter har lenge vært en kjensgjerning i norsk presse. Under rettssaken mot Kjell Inge Røkke, som stod tiltalt for å ha smurt en offentlig tjenestemann for å skaffe seg et båtsertifikat, brukte Tromsdal sine politikontakter for å undergrave vitner som ble innkalt.

Dokumentene ble distribuert til diverse journalister, deriblant TV 2 Nettavisen. Blant politidokumentene var det flere utskrifter fra politiets straffesaksregister, samt andre hemmelige politidokumenter.

Underslag og lureri
Finansmannen Christer Tromsdal kom første gang i medienes søkelys høsten 2000 i forbindelse med investeringsselskapet Aker Brygge Invest (ABI). Selskapet skulle etter hvert vise seg å være en arena Tromsdal, som gründer og administrerende direktør, brukte til å lure godtroende småsparere.

Skandalen ble avslørt og Økokrim tiltalte Tromsdal for underslag av snaue 25 millioner kroner, penger Økokrim mener var uberettiget uttak av kapital fra ABI, samt for å ha oppgitt uriktige opplysninger om innbetalt aksjekapital. Denne saken ble imidlertid henlagt av politiet på grunn av bevisets stilling.

Det lyktes imidlertid å få Tromsdal dømt for å ha spredt uriktige eller villedende opplysninger for å påvirke priser på verdipapir. Økokrim hevdet at Tromsdal solgte aksjer i barberhøvelselskapet Ruud & Rye til overpris til småsparere, blant annet ved bruk av et falskt prospekt. Tromdal ble dømt til seks måneders betinget fengsel og måtte betale en bot på 30.000 kroner.

Trusler
Under rettssaken hevdet et av vitnene, Jan Erik Olsen, at Tromsdal hadde kommet med indirekte trusler mot ham. Midt under rettsforhandlingene ble Tromsdal ble varetektsfengslet og siktet for påvirkning av vitner.

En polititjenestemann skal ha kontaktet vitnet og bedt han tenke seg nøye om i forhold til hva han fortalte til politiet. Etter det TV 2 Nettavisen erfarer, skal det ikke være denne politmannen som er siktet i saken.

I desember i fjor måtte 36-åringen møte i retten nok en gang, nå for å svare for tiltalten om påvirkning av vitner i ABI-saken ved seks anledninger. Tromsdal ble dømt til seks måneders fengsel for blant annet å ha tilbudt et vitne 500.000 kroner for å endre forklaring, ifølge Dagbladet. 120 dager ble gjort betinget.

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen

Kommentarer til denne saken