*Nettavisen* Økonomi.

Trond Giske: - Dramatisk for Arbeiderpartiet

Trond Giske mener det er et stort paradoks at Arbeiderpartiet gjør et historisk dårlig valg samtidig som landet har en historisk upopulær regjering.

10.09.19 00:05

TRONDHEIM (Nettavisen): Det sier Trond Giske til Nettavisen få minutter etter at han sammen med trondheimsordfører Rita Ottervik fikk opplest de nedslående resultatene av årets forhåndsstemmer.

Se Giske og Otterviks reaksjon på valgresultatet i Trondheim i videovinduet øverst.

Les også: Ap kollapser i Oslo - beholder makten

- Vi gleder oss over at Rita ser ut til å fortsette, men vi er veldig bekymret over det nasjonale resultatet. Dette er veldig langt unna ambisjonen Arbeiderpartiet har om å være et stort styringsparti. Vi bør ha resultat langt opp på 30-tallet og helst på 40-tallet.

- Hvordan vil du oppsummere de tallene du nettopp har sett?

- Jeg mener det er dramatisk, sier Giske etter å ha tenkt seg litt om, før han legger til:

- Har ikke lyktes

- Vi gjorde et veldig dårlig valg i 2001, det var også dramatisk Men da hadde vi tatt over regjeringsmakt midt i en periode og hatt mange vanskelige saker. Nå har vi sittet i opposisjon i seks år. Høyre og Frp-regjeringen er historisk upopulær, og likevel får vi et historisk dårlig valg. Det viser at vi ikke har lyktes.

Direkte fra valgvakene til Ap, Høyre, MDG og Frp i Oslo

- Hva tror du årsaken er?

- Det skal vi ta en grundig evaluering på. Både her og i landet forøvrig.

Partiets fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik er langt på vei enig med Giske.

Blør i begge ender

- Det at vi går ned så kraftig på landsbasis er et sterkt signal om at vi ikke har klart å holde den koalisjonen som vi tradisjonelt har hatt. Og det er dramatisk.

Klikk på bildet for å forstørre.  

INGEN SVAR: Fylkesordfører Tore O. Sandvik har ingen forklaring på hvorfor Arbeiderpartiet gjør et historisk dårlig valg.  Foto: Stein Nervik

Sandvik mener fraværet av et nasjonalt løft er ekstra ille for Arbeiderpartiet i Trøndelag.

- I Trøndelag taper vi til venstresiden i byen og til Senterpartiet utenfor byen. Og det er det som gjør at vi blør i to ender når det heller ikke er noe nasjonalt løft

Heller ikke Sandvik kan gi et godt svar på at Arbeiderpartiet gjør et katastrofevalg etter seks år i opposisjon.

- Det er et godt spørsmål jeg tror vi skal evaluere grundig etter valget.

Ikke lenger ørnen i norsk politikk

Aps helsepolitiske talskvinne, Ingvild Kjerkol er også tilstede på valgvaken i Trondheim.

Klikk på bildet for å forstørre.  

ØRNEN HAR LANDET: Arbeiderpartiets helsepolitiske talskvinne, Ingvild Kjerkol er misfornøyd med årets valgresultat, men mener det er for tidlig å omtale det som "rævva".  Her sammen med Terje Sørvik (til venstre) som er leder for hovedutvalget for næring i Trøndelag fylkeskommune. Foto: Stein Nervik

- Vi er langt unna det partiet som kalles ørnen i norsk politikk. Det er det ingen tvil om. Men så får vi se hvor mange ordførerkjeder dette gir oss. Og så er det noen oppturer. Vi ser ut til å beholde makten i fylket og i flere byer, sier Kjerkol som i 2017 oppsummerte valgresultatet i i Nord-Trøndelag (34,2 prosent) som "rævva".

- Hvilket ord vil du bruke i år?

- Nå vet vi ikke hva resultatet blir, men det ligger an til å bli rævva noen plasser, men i Lierne og Namsskogan er det strålende. Det er to små kommuner, men der har vi rent flertall. Sånn at det kan godt hende at det blir "rævva" når jeg skal si noe endelig i 2019 også.

Klikk på bildet for å forstørre.  

FIRE NYE ÅR: Rita Ottervik fortsetter etter alle solemerker som ordfører i Trondheim. - Det mest positive med årets valgresultat er at det ikke er en høyredreining i Trondheim, sa Ottervik før hun forlot valgvaken for å delta i debatt hos NRK og Adresseavisen. Foto: Stein Nervik

Det som imidlertid er sikkert, er at det ikke blir noen stor Arbeiderparti-fest i Trondheim i natt. Like før midnatt er det bare et tjuetalls mennesker igjen på hotellet Royal Garden. Slukøret følger de debatten mellom byens toppkandidater på en en hakkete storskjerm.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.