Tirsdag skrev Nettavisen Økonomi at de danske toppsjefene Steffen Kragh og Hans J. Carstensen i Egmont, som eier norske TV 2, tjente 55 millioner kroner til sammen i fjor. Det fremkommer ikke av årsrapporten hvordan summen fordeles mellom de to.

– Det er jo et helt vanvittig lønnsnivå. For å oversette dette til forståelig tall, tjente Egmont-sjefene rundt en halv million hver uke. Det tilsvarer årslønnen til en industriarbeider i Norge - 52 ganger i året, sier Trond Giske (Ap) til Nettavisen.

Les hele saken her: Sjefene for TV 2s eierselskap tjente 55 millioner kroner i fjor

– Limet i samfunnet går i oppløsning

Siden 2012, da Egmont kjøpte TV 2, har de to toppsjefene til sammen tjent 368 millioner kroner.

– Slike lønnsforskjeller bidrar sterkt til at limet i samfunnet går i oppløsning. Jeg er glad for at vi ikke har slike tilstander i Norge. Her har vi riktignok også høye lederlønninger, men det er ikke på langt nær så ille som i Danmark. Dette bør vi holde fast på, sier Giske.

I Norge tjente Schibsted-sjef Kristin Skogen Lund 8,9 millioner kroner i 2019 inkludert pensjon, mens Amedias daværende konsernsjef Are Stokstad tjente 4,65 millioner kroner samme år.

Egmont har via pressesjef Jesper Eising blitt gjort kjent med Giskes karakteristikker, men har avslått å svare på dem.

Les mer: Regjeringen stanser salget av Bergen Engines

– Hoderystende lønnsnivå

Daværende næringsminister Giske fryktet store endringer da A-pressen i 2012 solgte sin eierandel i TV 2 til Egmont i 2012 for 2,1 milliarder norske kroner.

– Det er arvesølvet i norsk media som nå blir solgt ut av landet, sa Giske den gang.

Ni år senere mener Ap-politikeren fortsatt at salget var et feilgrep.

– Jeg var kritisk til å selge TV 2 ut av Norge, og det har heller ikke vist seg å være et spesielt lønnsomt prosjekt. Jeg mener det var et stort feilgrep fordi jeg mener det er viktig å beholde eierskapet i norske hender, men også fordi det har vist seg å være økonomisk uklokt, sier Giske.

Da flertallet i Stortinget i 2016 ble enig om at regjeringen skulle sikre at TV 2 kunne fortsette å ha en rolle som allmennkringkaster og utrede eventuell statsstøtte til kanalen, var Arbeiderpartiet opptatt av at statsstøtten ikke skulle havne hos danske Egmont.

Avtalen TV 2 har med staten går ut på at selskapet har status som kommersiell allmennkringkaster i fem år fra 2019. TV 2 kan få betalt inntil 135 millioner kroner fra staten årlig for merkostnader i forbindelse med oppdraget. Dette bør fortsette, mener Giske.

– Det er et hoderystende lønnsnivå. Men jeg er ikke sikker på at det vil redusere lønnsnivået i Danmark at den norske stat dropper TV 2 som allmennkringkaster. Det handler om at TV 2 tar på seg et oppdrag som de får betalt for. Vi får ikke gjort noe med lønnsnivået i Danmark, og jeg synes vi bør holde fast på allmennkringkasteravtalen med TV 2, sier Giske.

I en e-post til Nettavisen skriver Egmonts pressesjef Eising at støtten fra den norske stat kun går til å dekke merkostnader knyttet til allmennkringkaster-oppdraget. Støtten fra norske myndigheter var vesentlig lavere enn makstaket på 135 millioner kroner i fjor.

– I 2020 var merkostnadene vesentlig lavere som følge av høye seertall på nyhetene. TV 2 anslår at bidraget fra staten ender på cirka 50 millioner kroner, men dette avgjøres ikke endelig før sendere i 2021, skriver Eising.

Les også: Telia kan spare millioner på TV-sperring: - Forbanna provoserende

Les mer: Sjokkmelding til 500.000 TV-abonnenter: – Samarbeidet med Telia er avsluttet