Samtidig som helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) la frem Folkehelsemeldingen i Oslo, var det tre snusbønder i Trøndelag som satte kaffen i halsen. For blant utredninger og tiltak som skal holde nordmenn friske, kom også et helt uventet forbud:

– Vi fikk plutselig vite at vi ikke får selge produktene våre på nett lenger, forteller Eirik Volent til Nettavisen.

Han er daglig leder i selskapet Snusbonden. Bedriften produserer helnorsk snus, fra frø til ferdig produkt. Tobakken dyrkes på et jorde i Trøndelag etter økologiske prinsipper og den ferdige snusen selges på nett.

– Vi er en bitte liten bedrift som dyrker økologisk som et alternativ til den etablerte tobakksindustrien. Hvis vi må betale svimlende summer for å selge produktene våre hos dagligvaregigantene, sier det seg selv at vi ikke har råd til det. Det kan det bety spikeren i kista for oss.

– Fikk dere ingen varsel om at dette forbudet ville komme?

– Nei, vi fikk vite om det i mediene. Regjeringen har ikke søkt noen informasjon eller dialog fra oss, forteller Volent oppgitt.

– Gjennomsyret av manglende kompetanse

Helseministeren begrunnet forbudet med hensynet til de unge. Regjeringen har en klar ambisjon om at de som er født etter 2010 ikke skal begynne med tobakksprodukter og forbudet mot nettsalg er ett av flere virkemidler for å oppnå målet om en tobakksfri generasjon.

– Vi innfører et forbud mot netthandel. Vi ser at det gjør tobakksproduktene mer tilgjengelig, vi ser også at tobakksindustrien utvikler nye produkter som lokker barn og unge og det vi ønsker vi å forhindre. Derfor så har vi de sterkeste tiltakene på akkurat det, sa helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol til Nettavisen etter pressekonferansen.

Men den forklaringen får ikke støtte fra snusbøndene i Kjerkols hjemfylke:

– Hele diskusjonen om tobakksindustrien er gjennomsyret av manglende kompetanse, mener styreleder og snusbonde Håvard Dretvik, og utdyper:

– Regjeringen skiller ikke på røyk og ikke-røykende produkter. Røyk og snus skiller seg helt fra produksjon til skadepotensial. Da blir det feil å gjøre samme tiltak mot begge gruppene. Nå skal de forby nettsalg av snus fordi folk dør av røyking hvert år, sier Dretvik oppgitt.

– Det forbudet er mer skadelig for arbeidsplassene enn det hjelper på folkehelsa, mener Volent.

Inviterer regjeringen til kaffe og kompetanseløft

– Det vi tilbyr, er et produkt som er bærekraftig og lokalprodusert. Der folk vet hva de får i seg, hvor det er laget og hvem som har laget det. Folk kan jo tenke litt over hvilke arbeidsbetingelser som finnes ved tobakksplantasjer rundt om i verden, sier Dretvik.

De tre snusbøndene vil gjerne vise fram produksjonen til politikerne, men sliter med å få kontakt.

– Vi har invitert både landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) og forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) på besøk. Ingen av dem hadde tid til å komme. Det var i alle fall det svaret vi fikk av pressefolkene, forteller Dretvik.

– Så nå inviterer vi alle statsrådene til en kopp kaffe og kompetanseløft i Trøndelag, avslutter Volent.