Gå til sidens hovedinnhold

Trondheim blir første by med 5G

5G-nettet åpner for vanlige brukere i Trondheim allerede i høst.

Trondheim blir den første byen som får 5G-nett. Det ble klart under konferansen Technoport, som gikk av stabelen i trøndelagshovedstaden i dag.

- Det skulle bare mangle, sier Sigve Brekke, konsernsjef i Telenor, til Adressa.no.

Fra scenen omtalte Brekke dette som at mobilteknologien kommer hjem, til teknologihovedstaden Trondheim.

- Tidlig eksperimentering med 5G er viktig for norsk innovasjon og konkurransekraft. Vi er opptatt av å være i forkant av utviklingen både innen 5G, IoT og AI. Nå som vi bygger ut 5G i Trondheim er det ikke bare mobilteknologien som «kommer hjem»; vi er tydelige på at vi ønsker å bli ledende på 5G i Skandinavia, sier Sigve Brekke, konsernsjef i Telenor.

5G TIL TRONDHEIM: - Det ikke bare mobilteknologien som «kommer hjem» - vi er tydelige på at vi ønsker å bli ledende på 5G i Skandinavia, sier Sigve Brekke, konsernsjef i Telenor.

Våren 2018 ble 5G-nettet utprøvd for første gang i Norge, i Kongsberg. Men dette var en pilot, og ikke en kommersiell implementering. Trondheim blir første by hvor 5G blir allmennt tilgjengelig. Så er det topp til markedet å levere mobiltelefoner som kan utnytte kapasiteten i det nye nettet:

- Vanlige forbrukere trenger foreløpig ikke 5G-mobiler. Allerede i dag har Norge verdens raskeste mobilnettverk og er blant verdens mest digitaliserte samfunn. 5G-mobiler er heller ikke ennå til salgs, disse kommer først neste år, sier Brekke.

Kommer i høst

- Vi starter forberedelsene nå, og i løpet av året blir Trondheim Norges test-arena for 5G. Sammen med Ericsson ruster vi nå opp 50 basestasjoner - dette vil være åpent for alle som har mulighet til det. Det vil være klart i løpet av året, sier kommunikajonssjef Anders Krokan i Telenor Mobil til Nettavisen.Økonomi.

Les mer

Dansk ekspert: - Kinas mål er total dominans

Telenor har ikke satt en endelig dato, men bekrefter at Trondheim blir den første byen der 5G-nettet bir kommersielt tilgjengelig.

- Vi har ikke satt dato for når nettet vil åpne, men det er høyt trykk for at dette skal skje i høst. Samtidig ser vi på samarbeidspartnere for nye, spennende bruksområder. Dette innebærer offentlig sektor og næringslivet, men også privatkunde-aktiviteter, sier Krokan.

Industrien først

Trønderske bedrifter kan etter planen ta i bruk 5G allerede til sommeren, skriver adressa.no:

- Tidlig lansering av og eksperimentering med 5G er viktig for norsk industriutvikling og konkurransekraft, sier Brekke og viser til at 5G vil gi presisjon, ytelse og fleksibilitet som vil kunne føre til positive omveltninger i bransjer som er viktige for Norge: hav, helse, energi og transport er blant de mest sentrale.

- Dette betyr enormt mye for Trondheim, som jo er en teknologisk spydspiss. 5G tåler mye mer data og det går mye raskere, sier Morten Wolden, rådmann i Trondheim, til adressa.no.

Det nye supernettet vil gi nordmenn tilgang til egenskaper og tjenester som aldri før har vært tilgjengelig. Den nye mobilteknologien vil gi fiberoptisk kommunikasjonshastighet og gjøre det tilgjengelig i lommen din.

- 5G-teknologien vil fundamentalt endre flere samfunnskritiske operasjoner som trafikkavvikling, helsetjenester og viktige kommunikasjonstjenester som nødkommunikasjon. Dermed har Trondheim en spennende tid i møte, sier Brekke.

Les mer

Nå kommer den første terabyte-mobilen

Reklame

Black Week hos Ekstralys: Gjør kupp på billykter, arbeidslys og xenonsett