TRONDHEIM (Nettavisen Økonomi): - Norge, er ikke det landet som dreper hvaler oppe på Nordpolen? Som utvinner olje der? De har ingenting å lære oss.

Dette er responsen Brasils president Jair Bolsonaro ifølge brasilianske medier gir, etter at Norge torsdag stanset en utbetaling på rundt 300 millioner kroner. Pengene skulle gå til Brasil fra Amazonasfondet og brukes til å hindre avskoging, skriver Dagens Næringsliv.

Bolsonaro sammenlignes ofte med USAs president Donald Trump. Begge er konservative, frittalende og aktive i sosiale medier.

Les også: Svenske flytall sjokkerer: - Aldri sett noe liknende

Pengestansen er en reaksjon på at Brasil tillater stadig mer hugging av skogen i Amazonas. Bare i juli forsvant det skogområder tilsvarende størrelsen på Vestfold fylke.

Beslutningen kom få dager etter at Tyskland varslet et tilsvarende kutt. Norge og Tyskland finansierer sammen nesten hele Amazonasfondet.

Men selv om Brasil går glipp av mer enn en halv milliard kroner, ser altså landets president noen grunn til å endre kurs.

- Som om Tyskland var noe foregangsland i spørsmålet om skogvern, eller produksjon av ren energi, sa Bolsonaro.

Utspillene mot Norge og Tyskland har fått bred omtale i brasilianske medier som ofte omtaler Bolsonaro som «tropenes Trump».

Og ikke ulikt originalen, har også han i tropene et freidig forslag på hva pengene Norge nå holder tilbake, kan brukes til.

- Ta pengene og hjelp Angela Merkel med å plante skog i Tyskland.