Gå til sidens hovedinnhold

Tror det går mot sjøkabel i Hardanger

- Dersom Terje Riis-Johansen igjen foreslår luftspenn, blir det ramaskrik.

Professor Frank Aarebrot tror de foreslåtte monstermastene må vike for sjøkabler i Hardanger.

Mange hadde trodd at olje- og energiminister Terje Riis-Johansen ville bli byttet ut som statsråd i løpet av høsten etter den belastende monstermastdebatten og Eidsiva-saken, men ministeren sitter fortsatt tilsynelatende trygt.

Varsler ramaskrik ved luftspenn
Dette øker sjansene for at det blir kraftlinjen gjennom Hardanger blir lagt i kabel, tror professor ved Universitetet i Bergen, Frank Aarebrot.

- Hver dag han fortsetter i jobben er en fordel for de som ønsker sjøkabler, sier Frank Aarebrot til Nettavisen.

- Dersom Terje Riis-Johansen igjen foreslår luftspenn, blir det ramaskrik.

Frank Aarebrot viser til at Terje Riis-Johansen i november beordret Statnett til å søke konsesjon for sjøkabel i stedet for store kraftmaster og kraftlinje over Hjørundfjorden og Storfjorden på Sunnmøre. En kraftlinje i luftspenn her ville etter motstandernes mening ødelagt innseilingen til Geirangerfjorden, et område som står på Unescos verdensarvliste.

Regjeringen bøyde av
Aarebrot tolker dette som et signal om at regjeringen også kan komme til å snu i Hardanger.

Kraftstriden i Hardanger brøt ut sist sommer, etter at regjeringen foreslo å bygge høyspentmaster. Vedtaket møtte kraftig folkelig motstand, og opposisjonen på Stortinget krevde også en redegjørelse og stortingsdebatt om kraftlinjen.

I august bøyde regjeringen av, og satte ned fire uavhengige utvalg som blant annet skal vurdere sjøkabel som alternativ til høyspentmaster. Utvalgene skal avgi sine innstillinger i starten av februar, men det vil likevel være opp til regjeringen og til olje- og energiminister Terje Riis-Johansen å velge en endelig løsning.

Presset mot statsråden var kraftig under monstermastdebatten, og han fikk nye riper i lakken da det kom fram at Senterpartiet hadde mottatt pengestøtte fra Eidsiva Energi og Troms Kraft før valgkampen i 2009.

Reklame

Her kan du levere Vikinglotto