*Nettavisen* Økonomi.

Tror fastrentebunnen er nådd

Ekspertene tror at renten skal holde seg stabilt lav lenge. Den siste tiden har likevel fastrentene begynt å krabbe oppover. Sjekk de beste fastrentetilbudene her.

16.03.04 08:14

Siden begynnelsen av mars har bankenes fastrentetilbud gått noe opp. Den laveste treårsrenten lå 1. mars på 3,60 prosent, mot 3,65 prosent nå.

Også femårsrenten har steget, fra 4,30 til 4,35 prosent.

BNbank topper listen
Det er BNbank som trår til med det beste rentetilbudet på tre års basis, med 3,65 prosent nominell og 3,58 prosent effektiv. Bank Direkte Sandnes Sparebank ligger på en god andreplass, med 3,65 prosent nominell og 3,81 i effektiv rente.

På fem år og ti år er det også BNbank som topper listene, med henholdsvis 4,35 og 5,25 prosent. Eiendomskreditt har riktignok 5,15 prosent i nominell rente, men den effektive ligger langt høyere enn BNbanks på 5,30 prosent.

- Marginal oppgang
- Renteoppgangen den siste tiden er marginal. Det har ikke skjedd så mye siden renten i USA falt for halv annen uke side, sier makroøkonom Kyrre Aamdal til TV 2 Nettavisen.

Når bankene fastsetter fastrentene sine, baserer de seg på statsobligasjoner. 1. mars lå tre årige obligasjonsrenter på 2,53 prosent. Siden den gang har nivået steget til 2,62 prosent.

De fem årige obligasjonsrentene har økt fra 3,13 til 3,22 prosent. Men 4. mars var den helt oppe i 3,32 prosent.

Ingen bråhast med å binde
Aamdal sier at de ikke venter noen videre nedgang i rentenivået. Ytterligere rentekutt fra Norges Bank er priset inn allerede, men enkelte hendelser kan trekke rentene enda lengre ned.

- Hvis du skal binde renten, kan du like gjerne gjøre det nå. Men det er ingen spesiell bråhast, ettersom vi venter en stabil kurve fremover. Så du kan egentlig like gjerne vente litt til, påpeker Aamdal.

- Bør binde hvis du har mye gjeld

HTML EMBED
SI DIN MENING:
Renta er rekordlav. Skal du binde renta nå?
Har gjort det
Ja, nå skal jeg binde
Nei, lønner seg ikke for meg
Bryr meg ikke

Se resultat

Redaktør Bjørn Erik Sættem i Dine Penger er imidlertid ikke like enig i at du bør vurdere rentebinding nå.

- Vi mener fortsatt at folk flest bør sitte med flytende rente. Men har du lån opp til pipa, og ikke tåler en renteoppgang på mellom to og fire prosent, bør du binde, sier Sættem til TV 2 Nettavisen.

Flytende rente bra i dårlige tider
Han mener flytende rente er en forsikring mot dårlige tider. Går AS Norge dårlig, er rentene lave. Og det kan komme godt med hvis du har en utrygg jobb og en vanskelig økonomisk situasjon. Da lønner det seg ikke å sitte med en fast rente som er høy.

Går den norske økonomien bra, stiger rentenivået igjen. Da har du en trygg jobb og en sikker inntekt, og det er ikke like viktig med lav rente.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.