Gå til sidens hovedinnhold

Tror fiskeriministerens forslag vil rasere næringen: – Vi blir sett på som kriminelle

Sigmund Aarstrand frykter at han må legge ned etter 19 år på grunn av regjeringens foreslåtte innstramming av turistfisket.

– Dette er ikke til å leve med. Flere tar kontakt med meg og sier at forslaget er en katastrofe. Dette er et «være eller ikke være» for oss, sier Sigmund Aarstrand.

Aarstrand har drevet turistfiske i Velfjord på Helgeland i Nordland siden 1991. Bedriften hans Velfjordferie legger til rette for fisketurister gjennom å tilby senger, båter, fileteringsplass og fryseri.

Anleggene til Aarstrand og andre i næringen har gjort at utenlandske turister har kunnet ta med ferske fileter hjem til land som Tyskland, Sverige og Polen. Næringen har slitt med omdømmet etter flere saker der turister har blitt tatt for smugling og sløsing med ressurser.

I forrige uke annonserte fiskeriminister Harald Nesvik (Frp), som tidligere har varslet en knallhardt kamp mot useriøse aktører i turistfisket, at regjeringen vil stramme inn reglene for å redusere smugling og sløsing med fisken. Et av forslagene, som har blitt sendt på høring, er at turistene kun får ta med hel fisk (sløyd og hodekappet, journ. anm) ut av landet - og ikke bare filetene, slik som dagens regelverk tillater.

Forslaget får daglig leder Aarstrand i Velfjord til å rase. Han mener fiskeriministeren ikke forstår hvilke signaler han sender ut.

– Fiskeriministerens forslag betyr i praksis en halvering av kvoten, altså at turistene kun får med seg halvparten så mye fisk hjem til for eksempel Tyskland, hvor turistene som kommer hit kommer fra. I tillegg vil kvaliteten på fisken som kommer fram til Tyskland bli vesentlig mye lavere, sier Aarstrand.

Les fiskeriminister Nesviks svar lengre nede i artikkelen!

Les mer: Nå er regjeringen lei: - Smugler fisk ut av landet i store mengder

– Henrettelse av næringen

Aarstrand mener hel, ufiletert fisk ikke vil holde samme kvalitet som blokkfryste fileter etter flere tusen kilometer i privatbil, og at turistene heller vil se seg om etter andre steder å fiske. Aarstrand har sendt brev til fiskeriminister Nesvik om saken, og har i tillegg skrevet et leserinnlegg i Fiskeribladet. Tyske turister har allerede fått med seg signalene fra den norske regjeringen, og vil ifølge Aarstrand avvente situasjonen før de kommer tilbake.

– Forslaget i seg selv koster meg allerede flere hundretusener i omsetning. Turistene følger godt med, og forslaget er godt kjent i Tyskland allerede, sier Aarstrand.

Regjeringen vil unngå ressurssløsing i forbindelse med filetering, og vil vri aktiviteten til å sette reiselivsopplevelsen i sentrum, fremfor å legge til rette for overfiske. Aarstrand er enig i at næringen i deler av landet har problemer med smugling og sløsing, men mener forslaget til regjeringen vil ramme hele næringen.

– Det er nærmest en henrettelse av næringen, sier Aarstrand.

– Er ikke det litt sterke ord?

– Nei, det synes jeg ikke. Forslaget er en fornærmelse av de som driver ordentlig, samt flertallet av turistene som oppfører seg anstendig og følger dagens regelverk. Vi blir sett på som kriminelle, sier Aarstrand.

Velfjordferie-sjefen drar en parallell til 2006, da Fiskeri- og kystdepartementet, som det da het, innførte en kvote på 15 kilo for turister som ville ta med fisk ut av landet. Da sank omsetningen til turistfiske-bedriften med 20 prosent. Men det var ikke kvoten som var hovedårsaken, ifølge Aarstrand.

– Anstendige gjester reagerte sterkt på at de ble beskyldt for plyndring av fiskeressurser og omtalt som halvkriminelle, sier Aarstrand.

Les mer: Åtte tips til hvordan du kan få høyere lønn når du bytter jobb

Legger trolig ned

Fisketurismen varer i snitt fra april til september, og cirka 60 prosent av turistene kommer fra Tyskland. Ifølge tall fra 2015 legger én fisketurist igjen rundt 10.000 kroner i løpet av en uke. Fisketurisme i Norge genererer rundt 850 millioner kroner i inntekter, ifølge Akvaplan-niva.

Fra tid til annen kommer det nyheter om turistfiskere som prøver å smugle ulovlige mengder fisk ut av landet. I september stoppet for eksempel Tolletaten og Fiskeridirektoratet en litauisk bil på Ørje med 102,5 kilo makrell og sild. Utførselskvoten er 20 kilo for gjester ved registrerte turistfiskebedrifter, og 10 kilo for andre.

Velfjordferie-sjefen Aarstrand understreker at han forstår at næringen har problemer med smugling, men føler seg urettferdig rammet av forslaget fra fiskeriministeren. Han ser ikke ikke lyst på situasjonen, og sier det går mot avvikling av bedriften, som får tre fjerdedeler av omsetningen på to millioner kroner fra fisketuristene.

– Vi må minst ned til minimumsdrift, selge mange båter og forsøke å få til langtidsutleie av leilighetene som turistene disponerer i dag. Men det blir ikke enkelt, sier Aarstrand.

Les mer: Krise for rekefisker Oddvar (65) - frykter han må legge ned på grunn av nye regler

Les også: Fiskeriministeren snur: Nå kan rekefiskeren Oddvar (65) få fiske som før

Fiskeriministeren: – Utfordring

Konfrontert med Aarestrands uttalelser, fatter fiskeriminister Harald T. Nesvik (Frp) seg i knapphet fordi saken er på høring. I en uttalelse til Nettavisen Økonomi sier Nesvik følgende:

– Det er en utfordring at turister kun tar med seg de mest verdifulle delene av fisken ut av landet og kaster resten. For å unngå dårlig råstoffutnyttelse, foreslår jeg derfor å endre utførselskvoten fra filet til hel, sløyd fisk. Dette forslaget, og andre, er sendt på høring, og alle tilbakemeldinger blir en del av totalvurderingen før en endelig beslutning fattes.

Forslaget til endring av reglene knyttet til turistfiske har høringsfrist 17. februar. I tillegg til at departementet ønsker å forby turister å ta med filetert fisk ut av landet, vil fiskeriminister Nesvik at det kun skal være lov å ta med fisk som er fisket ved registrert turistfiskevirksomhet. Departementet vil også gjøre det mer tydelig at bedriftene som legger til rette for turistfiske har ansvaret for å informere om regelverket og fangstrapportering til turistene.

Les også

Sjømateksporten passerte 100 milliarder for første gang

Les også: 2000 får tilbud om å slutte

Reklame

Sikre deg sommerens morsomme lesestoff

Kommentarer til denne saken