*Nettavisen* Økonomi.

Tror Fjell får sparken

Statoil-sjef Olav Fjell kommer trolig til å få sparken i ettermiddag, tror eksperter som kjenner oljemiljøet.

22.09.03 12:24

Flere styremedlemmer i Statoil har krevd en ny gjennomgang av Iran-saken, og Statoil har innkalt til ekstraordinært styremøte mandag klokka 17. Alle ekspertene TV 2 Nettavisen har snakket med, tror Olav Fjells dager som Statoil-sjef er talte.

- Jeg tror faktisk han må gå, sier Offshore Norges redaktør Helge Keilen, som har fulgt det norske oljemiljøet tett i en årrekke.

- Stupid avtale
Redaktørkollega Erik Means i oljeavisa Upstream er usikker på om Fjell faktisk får sparken i ettermiddag, men mener han burde trekke seg. Statoil kan ikke leve med en toppsjef som aktivt godkjente konsulentavtalen med selskapet Horton Investments og den iranske eks-presidentens sønn Mehdi Rafsanjani.

- Det var en såpass stupid avtale i første omgang, og såpass dårlig reaksjon da internrevisjonen tok den opp, at jeg mener han burde gå av. Enhver med litt kjennskap til Iran vet at man ikke går til køys med Rafsanjani-navnet, sier Means til TV 2 Nettavisen.

Samstemt i aksjemarkedet
Også i aksjemarkedet er det en utbredt oppfatning av at Statoil må se seg om etter en ny konsernsjef. TV 2 Nettavisen har vært i kontakt med tre ledende oljeanalytikere, og alle tror Fjell får sparken i ettermiddag.

- Jeg tror det ekstraordinære styremøtet vitner om sterk uenighet, og at de vil diskutere saken på nytt. De kan komme til en annen konklusjon angående Fjells rolle enn de gjorde sist mandag, og det betyr at de vil sparke Olav Fjell, sier analytiker Lars Marius Furu i Handelsbanken Markets.

Skjebnesvanger tabbe
Olav Fjell har ikke lagt skjul på at han visste at Mehdi Rafsanjani var involvert i konsulentavtalen i Iran. Selv etter at internrevisjonen slo alarm 5. juni i år, fortsatte Statoil samarbeidet med Rafsanjani. Først etter at saken havnet i media, ble avtalen kansellert. Den tabben kommer til å koste ham jobben, tror Helge Keilen.

- Dette har med et forhold som Statoil har betont velig sterkt, nemlig etikk. Når Olav Fjell gjør en tabbe på et så sentralt område, må det få konsekvenser, påpeker han.

Erik Means er enig med Keilen, men tror fortsatt sjanse for at Fjell greier å ri stormen av. Styreleder Leif Terje Løddesøls plutselige avgang søndag kveld kan ha gjort den jobben lettere.

- De som vil ha blod, har fått det. Den kan tenkes at det hjelper, sier han.

Aksjekursen til bunns
Aksjekursen i Statoil falt kraftig da børsen åpnet dørene klokka 10 mandag. Kursen har ikke vært lavere siden slutten av juli. Aksjeanalytiker Lars Marius Furu mener turbulensen i kjølvannet av Irak-saken er negativt på kort sikt. På litt sikt kan imidlertid et sjefsbytte føre til at kursen henter seg inn igjen.

- Det viser at selskapet vil rydde opp og er klare til å se fremover, sier Furu.

Klikk her for å følge kursutviklingen i Statoil.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.