Tror ikke på dobbelt rentekutt

Økonomene holder en knapp på at renta kuttes til 3,5 prosent i dag. Nordea mener det er 70 prosent sjanse for at Svein Gjedrem nøyer seg med å kutte 0,5 prosentpoeng.

13.08.03 13:24

Sist Norges Bank avholdt rentemøte i juni ble styringsrenta senket med 1 prosentpoeng. Allerede da var det klart at det ville komme mer.

Når Gjedrem samler troppene i dag er det ikke spørsmål om renta skal senkes, usikkerheten går på hvor mye han tør ta i.

Tror på 0,5 prosentpoeng

De fleste holder en knapp på at hovedstyret i Norges Bank begrenser seg til 0,5 prosentpoeng, i stedet for å kutte med 1 prosentpoeng nok en gang. Økonomene i Nordea Markets anslår sannsynligheten for at det kommer kutt på 0,5 prosentpoeng til 70 prosent.

Rentebunnen ventes samtidig å havne på 3,0 prosent, hvilket vil si at Gjedrem må kutte ytterligere en gang i høst.

– Grunnen til at vi tror på rentebunn på 3 prosent er at Norges Bank i forrige inflasjonsrapport presenterte et scenario der inflasjonsmålet ble nådd om to år. Der ble styringsrentene redusert til 3,1 prosent i 4. kvartal i år, for så gradvis å øke. Samtidig svekket den norske krona seg gradvis, om lag i tråd med den utviklingen vi faktisk har sett, skriver Nordea i dagens morgenrapport.

Rentebunn på 3,0 prosent

En spørreundersøkelse foretatt av TDN Finans viser at 6 av 11 spurte makroøkonomer tror Gjedrem vil kutte renta med 0,5 prosentpoeng onsdag. De resterende tror på et dobbelt rentekutt.

Så godt som samtlige venter at rentebunnen vil ende på 3,0 prosent. Kun Gjensidige NOR venter at Gjedrem vil senke renta til 2,5 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.